Façana principal del Valle de los Caídos (EFE)
Façana principal del Valle de los Caídos (EFE)

Trasllat en helicòpter i missa amb el fill de Tejero: així serà l'exhumació de Franco

No hi haurà cap periodista en 6 quilòmetres a la rodona i les imatges de l'exterior les serviran TVE i l'agència EFE

Judith CasaprimaActualitzat

L'exhumació i trasllat de les despulles del dictador Francisco Franco, aquest dijous 24 d'octubre, del Valle de los Caídos es farà en un acte sense mòbils, ni honors, ni banderes, i que ha estat dissenyat, segons la vicepresidenta del govern espanyol en funcions Carmen Calvo, perquè sigui "sobri, discret i digne".

Però, si el temps ho permet, el trasllat es farà en helicòpter i el fill del general colpista Antonio Tejero oficiarà una missa amb el prior del Valle de los Caídos, segons els detalls de l'acte que ha explicat el govern espanyol en funcions.

Els preparatius per fer l'extracció de les restes ja han començat. El Valle de los Caídos fa 10 dies que està tancat al públic i a l'interior, les màquines ja treballen en les tasques prèvies.


Ni mòbils, ni honors, ni banderes

L'acte, que es farà amb la "màxima discreció", començarà a 2/4 d'11 del matí, i hi assistiran 22 familiars del dictador, entre nets, les seves parelles, i els besnets. La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, actuarà com a notària major del regne.

No es permetran ni dispositius mòbils, ni aparells que puguin captar so o imatges i, per això, tots els presents a l'acte passaran per un detector de metalls. Tampoc es permet cobrir el taüt amb cap bandera, ni se li rendiran honors perquè, segons Calvo, no ho permet la llei de memòria històrica.

"És una exhumació que es fa en un lloc públic, amb autoritats públiques, amb recursos públics, en compliment d'una llei i acatant una sentència del Tribunal Suprem. Així que no hi caben ni honors, ni la bandera constitucional d'Espanya, perquè està reglat al nostre país i també perquè la llei de memòria històrica ho prohibeix."

Els familiars volien cobrir el fèretre amb la bandera preconstitucional amb què es va enterrar el dictador el 1975, i dedicar-li unes salves d'honor.

 

Tomba de Francisco Franco, al Valle de los Caídos


Granit, zinc, formigó i plom

Uns operaris hauran de destapar el fossat cobert per una llosa de 1.500 quilos. S'utilitzaran uns corrons per desplaçar-la. A l'interior, no s'espera trobar el fèretre en mal estat, ja que és dins una caixa de zinc recoberta de formigó i plom.

El fossat quedarà cobert per una carpa en què només accediran els operaris, la ministra Delgado com a notària de l'acte, un forense i dos familiars del dictador Franco.

Un cop extret el fèretre, es farà un canvi de taüt, segons exigeix la llei de seguretat mortuòria quan es fa un trasllat de cementiri.


A espatlles, en cotxe i helicòpter

A petició de la família, Santiago Cantera, prior del Valle de los Caídos, beneirà les despulles. El fèretre sortirà de la basílica a espatlles dels nets de Franco fins al cotxe fúnebre. Aquest vehicle farà un recorregut d'uns 300 metres fins a l'esplanada on esperarà l'helicòpter que durà el taüt al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, Madrid.

Si el temps no ho permet, el recorregut, d'uns 60 quilòmetres, es farà en aquest cotxe fúnebre, per carretera. En tots dos supòsits, a l'interior del cotxe hi anirà la ministra Delgado i el net gran de Franco, Francis.


Només TVE i EFE

Per evitar cap imatge de l'acte, a més de no permetre l'ús dels mòbils a l'interior de la basílica, no hi podrà haver cap periodista en 6 km a la rodona, és a dir, que ho hauran de seguir des l'exterior del recinte a través de les imatges que servirà Televisió Espanyola i els 4 periodistes de l'agència oficial EFE.

La Guàrdia Civil ha rastrejat el temple per assegurar-se que no s'hi instal·li cap càmera oculta.

Façana del cementiri de Mingorrubio, a Madrid (EFE)

 

Missa del fill de Tejero a El Pardo

Un cop al cementiri de Mingorrubio, el dictador serà enterrat al panteó familiar on ja hi ha la seva viuda, Carmen Polo. Aquí sí que es permetrà als familiars de Franco portar les banderes i els símbols que vulguin. A més, Ramón Tejero Díaz, fill del general colpista del 23F, Antonio Tejero, cooficiarà una missa amb el prior del Valle de los Caídos.


63.000 euros i una làpida amagada

El cost total de l'operació d'exhumació de les restes del dictador serà d'uns 63.000 euros. La làpida que durant 44 anys ha sepultat Francisco Franco al Valle de los Caídos es guardarà en un lloc secret i no visitable.

La basílica tornarà a obrir les portes la setmana que ve.

 

 

ARXIVAT A:
Francisco Franco
Anar al contingut