Agent del cos dels Mossos d'Esquadra
Agent del cos dels Mossos d'Esquadra

Ordre als Mossos de desallotjar col·legis a les sis del matí sense utilitzar la força

Els Mossos hauran de requisar tot el material, però no podran fer ús de les defenses extensibles i hauran de tenir en compte el "manteniment de la pau i la convivència"

RedaccióActualitzat

Els Mossos ja tenen ordres concretes d'actuació per complir el manament judicial del Tribunal Superior de Justícia. A les dues del migdia han començat l'operatiu per anar als centres de votació per comprovar si hi ha gent que estigui preparant el referèndum. Si es dona el cas, han d'identificar les persones responsables d'aquests actes, requisar el material i informar que han de deixar el local buit abans de les sis del matí de diumenge.

"Procedir a identificar la persona o persones responsables que estiguin duent a terme aquesta activitat (...). Si hi hagués material que estigués directament relacionat amb la preparació del referèndum (paperetes, llistes de cens, urnes...), ja fos en l'interior del local, o en disposició de ser introduït en aquest, es procedirà a la seva intervenció fent-lo constar en l'esmentada acta."

En una nota interna de cinc pàgines, el cos ordena evitar l'ús de la força, si no és que hi ha agressions de tercers.

"L'ús de la força, davant de conductes de desobediència passiva, no podrà anar més enllà de l'acompanyament de persones fins a l'exterior del centre o per permetre obrir un passadís que deixi accedir la policia per tal de fer comprovacions i les accions ordenades en la interlocutòria judicial."

"Aquesta premissa només podrà decaure en cas d'agressions a tercers o a la mateixa policia que obliguin aquesta a repel·lir-les, dirigint la seva cció en tot cas únicament sobre les persones que estiguin provocant les esmentades agressions, i mai de manera genealitzada."

 

El text ordena que no es faci ús de la defensa extensible:

Arribat el dia 1 d'octubre, el comunicat dels Mossos també ordena impedir l'obertura de col·legis electorals, requisar paperetes i urnes i desallotjar els locals. També a identificar les persones que hi hagi.

"Arribat l'1 d'octubre, la interlocutòria ordena que s'impedeixi l'obertura de locals o edificis públics --o d'aquells en què es presti qualsevol tipus de servei públic--, per a la celebració del referèndum, procedint, en el seu cas, al tancament de tots aquells que haguessin arribat a obrir-se, vetllant perquè no es vegi afectada la resta de dependències de l'edifici o local on s'hagin de seguir prestant els serveis que li siguin propis."

En tot cas, les directrius del major Trapero són que l'actuació policial no ha de generar més problemes i, per tant, si el nombre de persones que hi ha a les instal·lacions o la situació fan impossible l'entrada de mossos, activaran els serveis de mediació i també la col·laboració de la policia local.

Això sí, la interlocutòria deixa molt clar que els Mossos s'han de regir amb els criteris següents:

"Les actuacions es regiran pels principis bàsics d'actuació, especialment el de congurència, oportunitat i proporcionalitat, i hauran d'impedir també la contenció i la mediació, de cara a contribuir a facilitar el manteniment de la pau social i la convivència."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut