Josep Lluís Trapero, a l'arribada a l'Audiència Nacional (Efe)
Madrid

Trapero rep l'ordre de processament per sedició i organització criminal

La jutge Carmen Lamela també l'ha notificat a Pere Soler, Cèsar Puig i Teresa Laplana

RedaccióActualitzat

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i tres membres més de l'excúpula policial i d'Interior han estat citats aquest matí a l'Audiència Nacional on se'ls ha notificat el seu processament. En el cas de Trapero per un doble delicte de sedició, pels fets del 20-S i per l'1-O, i per organització criminal.

També han estat citats l'exdirector dels Mossos, Pere Soler, i l'exsecretari d'Interior, Cèsar Puig, que estan processats per sedició en referència a l'1-O i també per organització criminal.

A la intendent dels Mossos, Teresa Laplana, processada per sedició exclusivament pel setge a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre, Lamela l'hi ha comunciat la interlocutòria de processament per videoconferència.

Aquest dilluns al matí també estan citats, però al Suprem, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, acusats de rebel·lió, el dia que fa sis mesos que tant Sànchez com Cuixart estan en presó preventiva.

Un tràmit curt

La jutge de l'Audiència Nacional els ha comunicat, doncs, personalment, l'acte de processament. Ha estat un tràmit curt, de pocs minuts, ja que no se'ls ha fet cap pregunta.

En el cas de Trapero, per exemple, s'ha estat deu minuts a l'Audiència Nacional. El seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas ho ha qualificat com un "tràmit inútil".


Tots ells s'han ratificat en les declaracions fetes i s'han mostrat en desacord amb la interlocutòria de processament.

Lamela considera que formaven part d'una organització criminal liderada per Puigdemont per aconseguir la independència de Catalunya. També creu que el 20 de setembre els Mossos van actuar amb passivitat i el dia del referèndum, en connivència amb les meses electorals.

 

Durant la compareixença, la fiscalia no ha demanat cap mesura cautelar addicional, com la presó provisional, que podia sol·licitar en una vista curta. Ja estava previst que el ministeri públic no fes cap sol·licitud en aquesta direcció, una petició que ha estat desestimada per Lamela en les anteriors compareixences, quan la fiscalia ho havia demanat.

Trapero, que ja ha estat citat tres vegades a l'Audiència, i els altes tres ja compten amb mesures cautelars, que consisteixen en compareixences quinzenals, la prohibició de sortir d'Espanya i la retirada del passaport.

La defensa de Pere Soler, en un recurs, va qüestionar l'existència d'una organització criminal quan la causa al Suprem, on hi ha Puigdemont i el govern cessat pel 155, no han estat acusats d'aquests fets.

En el recurs al processsament, Soler recorda també que Llarena va rebutjar ampliar la causa del Suprem a Trapero i la resta d'investigats a l'Audiència Nacional, en no apreciar connexió amb els fets. Això, segons la seva defensa, demostraria que no existeix cap organització criminal.

Amb tot, Lamela creu que l'excúpula dels Mossos, liderada per Soler i Trapero, sota el mandat del conseller cessat pel 155 Joaquim Forn i el seu segon, van conduir "als seus subordinats a una deixadesa autèntica de funcions" l'1-O, simulant un dispositiu "enganyós i fraudulent" que va facilitar la votació del referèndum.

ARXIVAT A:
Rebel·lióProcés catalàIndependènciaReferèndum 1-O
Anar al contingut