Les causes pendents de l'1-O: 112 procediments oberts i unes 200 persones implicades

Trapero demana a l'Audiència Nacional si l'acusarà per rebel·lió o per sedició

La defensa de Trapero diu que si és jutjat per sedició el tribunal competent és l'Audiència de Barcelona

RedaccióActualitzat

L'advocada del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha presentat un escrit davant la Fiscalia de l'Audiència Nacional perquè aclareixi de quin delicte el vol acusar: si és per rebel·lió, o si ho canvia per la sedició, un cop el Tribunal Suprem ha descartat precisament la rebel·lió en la sentència del procés.

La defensa de l'excap dels Mossos sosté que si els fiscals canvien l'acusació a sedició, la causa l'hauria d'assumir l'Audiència Provincial de Barcelona, perquè deixaria de ser competència de l'Audiència Nacional.

A l'escrit que la defensa de Trapero ha adreçat a la Fiscalia es recorda que el Suprem ha establert que els fets atribuïts als líders independentistes són "legalment constitutius d'un delicte de sedició, sense que puguin tenir encaix en el delicte de rebel·lió".

Segons la defensa, després de la sentència del Suprem "resulta impossible" qualificar com a delicte de rebel·lió la conducta de tres dels processats a la causa, entre ells el mateix Trapero, atès que "estarien participant en el 'pla ideat' pels processats condemnats per un delicte de sedició".

Per això, la defensa de l'excap dels Mossos demana a la Fiscalia que manifesti si manté o modifica les conclusions provisionals "amb anterioritat a l'inici de les sessions del judici oral". Els advocats admeten que la qüestió es podria suscitar en el tràmit de qüestions prèvies que pogués obrir-se a l'inici del judici oral, però llavors podria "comportar una suspensió o ajornament del judici oral".

En el seu escrit de conclusions provisionals que la defensa exigeix ara que es modifiqui, la Fiscalia demana onze anys de presó per al major en considerar-lo una "peça clau" per dur a terme els plans secessionistes del govern, en facilitar la celebració de l'1-O i no impedir els incidents en els registres del 20S.


Pendents de la fiscalia

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ja va constatar la "transcendència" de les decisions de la sentència del Tribunal Suprem en el cas de l'exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero. Amb tot subratllava que "no hi ha moment processal previ al judici oral per fer una modificació anticipada" i, per tant, s'hauria de fer en el moment d'elevar a definitives les conclusions.

Segarra assegura que la fiscalia "coneix el marc que suposa la sentència" i la influència que té no només en el cas en què es jutja la llavors cúpula dels Mossos, sinó també en la resta de casos pendents a d'altres jutjats i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el procés.

ARXIVAT A:
Josep Lluís Trapero Procés catalàJudici procésJudici Trapero
Anar al contingut