Fernando Simón durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat
Fernando Simón en una imatge d'arxiu (EFE)

Transparència dona 10 dies a Sánchez per publicar els noms del comitè d'experts Covid

L'executiu espanyol n'ha de fer públics els integrants, malgrat que té marge per dur la resolució als tribunals

El Consell de Transparència i Bon Govern (CTBG) va ordenar dilluns al Ministeri de Sanitat que faci públics en un termini de 10 dies els noms dels integrants del comitè d'experts que assessoren el govern espanyol per gestionar la pandèmia del coronavirus, perquè considera que no es vulnera el dret a la protecció de dades.

Així consta en una resolució, contra la qual encara hi ha marge de recurs davant dels Jutjats Centrals Contenciosos Administratius de Madrid, en què es dona la raó al reclamant que va exigir la identitat d'aquests experts. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergència Sanitàries, Fernando Simón, hi va fer referència en una compareixença el 6 de maig passat.

Aquell dia, Simón va rebutjar donar el nom i els cognoms dels integrants del grup d'experts que havien de dissenyar el pla de desescalada per evitar que els tècnics patissin "pressions" i perquè poguessin "treballar en llibertat".

El Consell de Transparència afirma: "Que es facin públics els noms i cognoms i els números dels experts que pertanyen a la Direcció General de Salut Pública i que han fet aquesta funció no només no atempta contra les dades personals dels afectats, sinó que contribueix al control de l'activitat pública i que els ciutadans coneguin el procés de presa de decisions rellevants en matèria de salut pública, sobretot en situacions extraordinàries com aquesta."

El CTBG, que critica el retard per part de Sanitat a donar resposta al reclamant, creu que no s'ha d'aplicar "el límit de la protecció de dades" invocat per l'administració perquè es tracta de dades "merament identificatives relacionades amb l'organització, el funcionament o l'activitat pública de l'òrgan requerit", de manera que "preval el dret d'accés a la informació pública".

La secretària d'estat de Sanitat, Silvia Calzón, va eludir valorar la resolució del Consell de Transparència en la roda de premsa en què va informar de l'evolució de la pandèmia. "En vam tenir coneixement per registre fa deu minuts, l'estem estudiant, i el ple de la Comissió de Recursos Humans es reunirà demà", va respondre quan li van preguntar per això.

Reaccions del govern espanyol i de l'oposició

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va afegir aquest dilluns que l'executiu valorarà la resolució del CTBG i va afirmar que quan es prengui una decisió es donarà a conèixer públicament.

Ho va dir en declaracions a la premsa, abans d'assistir a un acte sobre l'aniversari de la mort de Manuel Azaña a l'Ateneu de Madrid, després de ser preguntada sobre l'ordre del Consell de Transparència.

En aquest sentit, Calvo ha remarcat que el govern la valorarà i que quan tingui "una decisió presa" es pronunciarà sobre la qüestió.

El president de PP, Pablo Casado, va assegurar el mateix dia que "no es pot mentir a tothom sempre", després de conèixer l'ordre del Consell que demana al Ministeri de Sanitat revelar els noms del comitè d'experts de la pandèmia.

La reacció del líder de l'oposició a través del seu compte oficial de Twitter va anar acompanyada de la de la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, i la de la vicesecretària de Política Social de la mateixa formació, Ana Pastor.

Gamarra va recalcar, també a través de les xarxes socials, que l'ordre del Consell de Transparència "no és una opció, és una obligació".

 

Pastor, per la seva banda, va afirmar que està "expectant" per conèixer no només el comitè que va dissenyar la desescalada, sinó "els experts del pla de vacunes", una informació que ha demanat al ministeri, sense aconseguir cap resposta, segons ha relatat a les seves xarxes socials.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaVacunes
Anar al contingut