El diccionari s'actualitza amb el lèxic LGTBI i modifica disset articles
El diccionari s'actualitza amb el lèxic LGTBI i modifica disset articles (Pixabay/SatyaPrem)

"Transgènere", "cisfòbia" i "intersexual", entre les noves paraules del diccionari

L'IEC accepta 14 articles nous i posa al dia la definició de paraules com "doneta" o "heterosexual", en el marc d'una actualització del lèxic LGTBI

Irene Vaqué ReigActualitzat

El diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, el DIEC2, s'ha posat el dia en el lèxic LGTBI. El diccionari normatiu ha incorporat catorze entrades noves, entre les quals hi ha "transgènere", "transfòbia", "intersexual" o "cissexual" i n'ha modificat disset de la versió online.

El DIEC2 defineix "transgènere" com la persona "que se sent del sexe oposat a aquell al qual pertany biològicament" o bé "que no se sent del sexe al qual pertany biològicament perquè la seva identitat no s'ajusta a les categories tradicionals d'home i dona".

La "transfòbia" és l'"aversió al transgenerisme o als transgèneres", mentre que "cissexual" fa referència a qui "se sent del sexe al qual pertany biològicament".

 

Les paraules que han entrat al DIEC són:

bifòbia
cisfòbia
cissexual
cissexualitat
heterofòbia
interfòbia
intersexual
intersexualitat
lesbofòbia
monosexual
monosexualitat
transfòbia
transgènere
transgenerisme

El diccionari modifica entrades com "doneta" o "amanerat-ada" (Pixabay/Cristina Macia)

 

Disset articles es modifiquen

A més, ha canviat el significat de disset paraules, en consonància amb els temps actuals. Per exemple, "doneta" es definia fins ara com a "nena que fa coses de dona, que en comença a tenir l'aspecte" o bé "home efeminat". Ara matisa que aquest "home efeminat" és "dit despectivament".

Passa el mateix amb "gallimarsot", que en la versió actualitzada es fa constar que és una "dona que mascleja, dit despectivament", el mateix matís que apareix a "invertit-ida" o "marieta".

I en el cas d'"heterosexual", es passa de la definició "que sent atracció sexual envers els individus de l'altre sexe" a "que sent atracció sexual envers els individus del sexe oposat". A banda, s'elimina l'expressió "propi dels heterosexuals" i només es deixa la referència "relatiu o pertanyent als heterosexuals".

Els articles que s'han actualitzat són:

amanerat-ada
bardaix
bisexual
bisexualitat
doneta
efeminar
efeminat-ada
faldilletes
gallimarsot
hermafrodita
homosexual
invertit-invertida
marieta
monofòbia
transsexual
transsexualitat

La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans va aprovar aquests canvis el setembre passat, a partir de la proposta que l'entitat Castelló LGTBI va fer arribar a l'acadèmia de la llengua catalana el desembre del 2018. Les modificacions es poden trobar des d'aquest mateix dimarts en la versió en línia del diccionari.

ARXIVAT A:
Català LGTBIQ+
Anar al contingut