Els pagesos s'han manifestat arreu de Catalunya per denunciar els preus que baixen
Els pagesos s'han manifestat arreu de Catalunya per denunciar els preus que baixen

Tractors i fems davant dels supermercats per denunciar l'"abús de les distribuïdores"

Els pagesos es manifesten arreu de Catalunya per denunciar l'"abús de les distribuïdores" a l'hora de fixar preus

Els pagesos s'han manifestat arreu de Catalunya aquest dissabte per denunciar el que consideren un "abús de les distribuïdores" a l'hora de fixar els preus de compra dels aliments. Asseguren que se'ls paga per sota del cost de producció i, per tant, estan "perdent diners per treballar".

Unió de Pagesos ha convocat mobilitzacions en 10 punts de Catalunya davant dels centres comercials. Hi ha hagut tractorades i concentracions a les comarques gironines, al Pirineu, a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona, a la plana de Lleida, a la Catalunya central i a l'àrea metropolitana.

El sector acusa les distribuïdores de pagar en funció del preu màxim que fixen al supermercat i això obliga al pagès a vendre per una quantitat que no li permet cobrir les despeses, especialment en el cas de la llet.

Membres d'Unió de Pagesos davant del Carrefour de Tarragona
Membres d'Unió de Pagesos davant del Carrefour de Tarragona(ACN/Gerard Vilà/Eloi Tost)

A la històrica reivindicació del preu que els paguen les grans superfícies, els pagesos hi han afegit l'increment de costos de producció a causa de la pujada del gasoil, els adobs i els productes fitosanitaris. Pere Guinovart, coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, ha xifrat l'augment entre el 30% i el 40%.

Els pagesos han repartit fulls informatius on demanen que es paguin uns preus justos. A Tarragona també han llençat fems al davant d'un establiment.

Una trentena de tractors han anat fins al Carrefour de Tarragona per reclamar preus dignes
Una trentena de tractors han anat fins al Carrefour de Tarragona per reclamar preus dignes (CCMA)

A les Terres de l'Ebre, els sindicalistes han protestat davant del Mercadona de Móra d'Ebre i l'Esclat de Móra la Nova. Les accions s'han reproduït a Lleida, la Seu d'Urgell, la Vall d'en Bas, Malla i Vilafranca del Penedès.

A les comarques gironines, un dels temes que més denuncien els pagesos són els abusos que fan les grans cadenes de supermercats a l'hora de pagar la llet als productors a uns preus tan baixos que no els permeten sobreviure. Diuen que ho fan a través de les marques blanques.

Els pagesos tiren llet i líquid vermell a l'aparcament d'un supermercat de Girona
Els pagesos tiren llet i líquid vermell a l'aparcament d'un supermercat de Girona (ACN/Gerard Vilà/Eloi Tost)

En concret, el responsable del sector lleter a la demarcació, Marc Xifra, ha denunciat que estan rebent 0,35 cèntims per litre, quan el cost actual és de deu cèntims més; per tant, acaben perdent diners per treballar.

Al final de la protesta, els pagesos han abocat llet i líquid vermell per fer visible "la mort del sector lleter". I és que actualment hi ha menys de 400 explotacions ramaderes, quan n'havien arribat a ser més de 1.600. "Això és una sagnia que s'ha d'aturar com sigui", ha conclòs Xifra.

Membres d'Unió de Pagesos han repartit fulletons informatius als clients del Carrefour
Membres d'Unió de Pagesos han repartit fulletons informatius als clients del Carrefour (ACN/Gerard Vilà/Eloi Tost)
ARXIVAT A:
EnergiaComerçAgriculturaRamaderia
Anar al contingut