Gripaus morts en enrampar-se amb la tanca electrificada

Tractorada en suport del ramader multat per haver electrocutat 25 gripaus

Els pagesos consideren desproporcionada la multa de 5.500 euros al ramader responsable de matar involuntàriament els animals amb un filat elèctric per a les vaques

RedaccióActualitzat

Desenes de pagesos han fet una marxa lenta amb els seus tractors per protestar per la multa de 5.500 euros que el Departament d'Acció Climàtica ha imposat a un ramader de la comarca. El fa responsable d'haver mort 25 gripaus amb el filat elèctric que serveix per evitar que les vaques se li escapin. Des del sindicat Unió de Pagesos consideren que amb aquesta sanció tan alta es torna a criminalitzar el sector.

El pagès sancionat és l'Albert Vilalta, de Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès. Per evitar que el ramat de vaques s'escapés, abans protegia el camí amb un fil electrificat que es podia obrir i tancar.

Fa un parell d'anys, un veí es va negar a obrir i tancar el pas perquè deia que li era molt incòmode haver de baixar del cotxe. Com a alternativa, Vilalta va decidir posar un filat arran de terra.

Albert Vilalta, el ramader multat, ensenya el sistema per aturar les vaques que ha provocat la mort dels gripaus

"No és per matar els galàpets, és perquè no em marxin les vaques", assegura el pagès. "La gent aquí es confon, diu que jo vaig posar aquesta trampa mortal i això és mentida", es defensa. "Fa molts anys que està inventat", diu referint-se al filat de terra. "Si anéssim amb el cotxe en podríem anar a veure vuit o deu, d'aquests passos."

Els Agents Rurals el van alertar del perill i li van demanar que alcés el cable, però ell no ho va voler fer. Volia evitar, diu, que algú s'hi entrebanqués: "Tancava el corrent a la nit, però un dia se'ns va oblidar i va ser quan van trobar els gripaus morts", explica.

Un grup ecologista va fer públics els fets a les xarxes socials i els Agents Rurals el van denunciar. El Departament d'Agricultura l'ha acabat sancionant. "En cap moment em van dir que fos un animal protegit i si m'ho haguessin dit hauria reaccionat d'una altra manera", afegeix el ramader.

A Vilalta li ha arribat una sanció de 5.500 euros: 3.300 per una infracció greu en el patrimoni natural, i 2.500 per reparar el dany causat, cent euros per cada gripau mort.

Tractorada a Ripoll en suport del pagès sancionat


Per a Xavier Gironès, de la Unió de Pagesos al Ripollès, han fallat les formes. Diu que s'hagués pogut solucionar millor si en comptes de penjar-ho a les xarxes haguessin anat a advertir el pagès. "En perill d'extinció estem els pagesos", s'exclama.

Els agents rurals diuen que van multar el ramader després d'haver-lo avisat sense èxit un primer cop. El ramader troba la sanció desproporcionada i ha presentat un recurs.

Escolta en aquest vídeo la versió dels fets explicada per Albert Vilalta. Tot i que hi hem parlat per telèfon, no hem pogut entrevistar ni els agents rurals ni l'entitat ecologista.


Després de la marxa lenta de protesta a Ripoll, els representants d'Unió de Pagesos han qualificat d'"absurditat" els fets en un manifest.

"Com si els pagesos no tinguéssim res més a fer que caçar gripaus, quan sabem que són beneficiosos per a la biodiversitat i per a la nostra activitat agrària", han lamentat. I han reclamat "sentit comú" i que "no es menyspreï" la seva feina.

 

 

ARXIVAT A:
RamaderiaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut