Tractar el càncer en confinament: de l'angoixa del pacient a la preocupació del metge

A Catalunya s'han fet 7 trasplantaments, quan el normal és que se n'haguessin fet un centenar

Actualitzat

Les tres últimes setmanes, en condicions normals, a l'Hospital Clínic haurien visitat uns 150 pacients nous amb càncer, però només se'n van visitar 28. Un 80% menys del que seria esperable, segons les estadístiques.

Aleix Prat, cap d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic, explica que aquesta situació és preocupant, perquè són pacients que o bé tenen un càncer i estan esperant ser intervinguts, o potser tenen símptomes a casa, però no estan sent atesos al CAP o no s'estan fent les proves per trobar aquell càncer.

Aquest retard en el diagnòstic de nous càncers és un efecte col·lateral de l'epidèmia de la Covid-19, com explica Prat.

"El càncer, una de les variables més importants per assegurar la curació és, quan abans el trobis, millor. I el tractis. Ens preocupa enormement perquè tindrà un impacte."

Una preocupació que comparteixen altres especialitats. Des del 13 de març, a Catalunya s'han fet 7 trasplantaments. El normal és que se n'haguessin fet un centenar.

 

Metge a l'hospital amb bosses per fer trasplantament

Jaume Tort, director d'Organització Catalana de Trasplantaments, creu que el risc no és només per al donant, que les hores que està allà pot contraure la infecció, sinó després pel trasplantament, perquè, si els òrgans provenen d'un donant que té la infecció, no se sap si la infecció es pot transmetre, però, segons Tort, tot faria pensar que sí.

Només s'estan fent els trasplantaments pediàtrics i els de màxima urgència. La resta s'han ajornat, tot i ser conscients de les conseqüències, segons Tort.

"Bàsicament, és l'increment de l'espera, l'increment de l'angoixa, i esperem que l'empitjorament de les seves malalties no sigui gaire important. Si aquesta parada té un període de temps relativament curt esperem que l'impacte sigui menor; si la parada fos llarga, estaríem en una situació més complexa".

No és només que les UCIs ara estiguin plenes de pacients amb Covid. També ocupen gairebé tots els professionals. I això fa que l'activitat quirúrgica estigui gairebé aturada.

Com explica Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de la Vall d'Hebron, diu que els anestesistes s'estan dedicant ara a donar suport a les UCIs, s'han convertit en intensivistes. I no es podrà tornar a la normalitat fins que les UCIs no estiguin una mica més buides.

Jaume Tort reafirma les paraules de Campins i diu que els coordinadors de trasplantaments, que són els que coordinen la donació, la majoria són metges i infermeres de les UCIs.

Antoni Trilla, cap Epidemiologia de l' Hospital Clínic,explica que, davant aquesta situació, s'hauran de dissenyar noves estratègies per a una col·laboració de diferents hospitals.

"És molt complicat, però s'està ara començant a planificar; jo crec que això serà gradual, i haurem de dissenyar estratègies que passaran segur per una col·laboració entre diferents hospitals, entre nosaltres i la Primària"

No s'ha d'abaixar la guàrdia, perquè no hi hagi un rebrot important.


Testimonis de malalts oncològics

El càncer, el confinament i el coronavirus són una barreja explosiva que ha trasbalsat els malalts oncològics, com la Sofia, que explica que és la primera vegada que ha sentit solitud, por i abandonament. Fins ara, la Sofia diu que havia portat la malaltia més o menys bé, però ha sigut la primera vegada que s'ha trencat.

La Sofia que pateix càncer, confinada a casa

 

Va ser l'última persona intervinguda abans de parar temporalment els quiròfans de l'Hospital de Sant Pau. Li van treure un tumor del pit, però van decidir no reconstruir-l'hi per no exposar-la més a la Covid-19.

La Sofia explica que, a part que no l'han operat i reconstruït el pit, els tractaments que ha de fer també s'han quedat a la meitat.

Els realment importants, però, s'han mantingut, així com el seguiment dels oncòlegs i el suport psicològic afegit de la Fundació Kàlida, de la qual és usuària.

Sara García, psicooncòloga i coordinadora del centre Fundació Kàlida de Sant Pau, explica que, si hi ha un procés psicològic, es genera una certa fragilitat emocional davant de la situació que s'està vivint, "que a tots ens remou una mica i a ells encara més".

El mateix ha viscut en Jordi amb el seu càncer de pulmó. És optimista i té molt suport i ho està superant. En Jordi Seguí explica que els tractaments han funcionat i ha aguantant bé la químio i la ràdio, pero diu que hi ha moments de "muntanya russa emocional i de por, però, si vas amb compte, no has de caure malalt, però evidentment hi ha un plus d'angoixa".

La seva dona, la Sonia, explica que el que més desestressa el Jordi és sortir a caminar i aixó és que el que li està costant més, no poder sortir, perquè no el deixen anar a comprar.

Les activitats de relaxació, mindfulness i suport emocional de Kàlida els han ajudat fins que ha tancat portes per la Covid-19. Ara, el seguiment és telefònic, i les activitats, online, i així fer-los un acompanyament i que no se sentin sols davant d'aquesta situació, i establir, diu la Fundació Kàlida de Sant Pau, noves rutines per construir una nova vida tancats a casa.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Càncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut