Joies Tous desmuntades i analitzades. Imatges facilitades per Consujoya (ACN)

Tous es defensa: "Les nostres joies d'or i plata són de primera llei"

L'advocada de l'associació que ha denunciat Tous assegura que la tècnica utilitzada en les seves joies és "absolutament il·legal"
Redacció Actualitzat

Tous defensa les seves joies, diu que són sempre de primera llei i la seva tècnica, anomenada "electroforming", els dona més estabilitat.

Ho asseguren en un comunicat emès després que el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha interrogat els representants legals de l'empresa per suposats delictes d'estafa continuada, falsedat documental, publicitat enganyosa i corrupció en particulars, arran de la denúncia presentada per Consujoya, una associació de consumidors i usuaris de joieria.

Tous, que ja ha recorregut la imputació, ha optat per no respondre a les preguntes de l'acusació popular, que a finals del 2018 va presentar davant la Guàrdia Civil de Còrdova una denúncia.

Consujoya va al·legar que havia detectat que diversos models de joies estaven farcits d'un material no metàl·lic en comptes de l'or de 18 o 24 quirats, o la plata de primera llei, que es prometia en la garantia d'autenticitat.

 

Joies Tous desmuntades i analitzades. Imatges facilitades per Consujoya (ACN)

"Una tècnica absolutament il·legal"

Segons l'advocada de Consujoya, Magdalena Entradas, l'empresa ha admès davant del jutge que determinades peces conservaven materials no metàl·lics al seu interior. Per Entrenas, la companyia ha incorregut no en "un frau, sinó en estafa", ja que la seva tècnica "és absolutament il·legal".

"Òbviament no s'ha pogut negar l'evidència que les peces tenen el que tenen, neguen que a les peces d'or passi el mateix, però sí que reconeixen que les peces de plata d'un determinat disseny estan farcides amb material metacrilat, plàstic o no sé que més li han dit.  Això, diuen que és per la tècnica de l''electroforming'."

 

Pedraz també ha interrogat representants d'Applus Laboratories, la companyia contractada per certificar la qualitat dels productes que ven la marca de joies.

El cas podria englobar gairebé quatre milions de peces de la joieria, que té presència a 53 països, 702 botigues i 4.000 treballadors.
 

Tous defensa la tècnica de l'"electroforming" per fer les seves peces

Per la seva banda, la presidenta de Tous, Alba Tous, ha emès un comunicat després de la vista a l'Audiència en què s'assegura que estan satisfets de com ha transcorregut la compareixença.

"Tous és una companyia centenària que sempre ha complert amb la llei. Estem tranquils perquè confiem en la justícia, amb la qual col·laborem estretament per aclarir la situació."


Al comunicat, l'empresa explica que l'"electroforming" és una tècnica permesa per la legislació vigent que van començar a utilitzar de manera pionera fa més de 25 anys, i recorden que el primer catàleg on se n'explica l'ús data del 1996.

"Es tracta d'una tècnica especialment adequada per a peces de grans volums, alhora que lleugeres i sense soldadures. Depenent de la mida, forma i metall preciós empleat, i tal com preveu la legislació de metalls preciosos, la joia podrà incorporar nuclis no metàl·lics que ajudin a donar estabilitat a la peça, mantenint sempre la primera llei; tot això, certificat i garantit per tercers".


L'empresa acusa l'associació que va interposar la denúncia de moure's per interessos econòmics contra la companyia; una conducta que, assegura, han mantingut al llarg del temps.

Detalla que han promogut prop de mitja dotzena de causes contra l'empresa catalana en jutjats d'instrucció, segons ells, sense raó.

La firma, quan es va obrir l'investigació, va publicar un vídeo al seu perfil de YouTube explicant la tècnica que fan servir.

 

 

L'empresa rep el suport de l'Associació Espanyola de Joiers, Argenters i Rellotgers

Tous també ha rebut el suport de l'Associació Espanyola de Joiers, Argenters i Rellotgers, que explica la presència de plàstic per la tècnica de l'"electroforming".

En una nota de premsa, recorden que la legislació espanyola permet la fabricació d'objectes amb metalls preciosos amb talls farcits.

"Amb un respecte absolut a qualsevol investigació en curs, com a representants del sector, hem d'assenyalar que l''electroforming', que implica farcits per donar estabilitat a les peces, és una tecnologia comuna, normal i habitual en el sector espanyol i internacional".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut