Sant Joan Despí

"Tots tenim un costat bo. O molt bo": et presentem l'espot de La Marató

L'anunci el protagonitza un nen a l'escola i es resol amb un cop d'efecte molt colpidor

RedaccióActualitzat

Un minut per emocionar-nos i sentir la solidaritat. És l'espot de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que s'ha presentat aquest dimarts per impulsar una edició emblemàtica: la del 25è aniversari. El lema: "Tots tenim un costat bo. O molt bo", i la causa: la recerca sobre l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. L'anunci el protagonitza un nen a l'escola i es resol amb un cop d'efecte molt colpidor.

Una de cada sis persones tindrà un ictus al llarg de la seva vida i el 45% quedarà amb alguna discapacitat. Cal investigar per saber com recuperar un cervell que ha tingut una lesió greu. El doctor Miquel Gallofré dirigeix el Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral del Departament de Salut:

"No sabem encara la causa d'un de cada tres ictus. No sabem què fer amb una embòlia cerebral. No sabem com protegir la neurona al moment de l'ictus, la neuroprotecció. I no sabem com, després de l'ictus, regenerar la zona morta. Per tant, cal la investigació."

També en el camp de les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques hi ha moltes incògnites encara. No sabem, per exemple, com reparar una medul·la espinal que ens pot deixar sense moure cap part del cos. El doctor Joan Vidal és cap de l'àrea de lesió medul·lar de l'Institut Guttmann:

"És, segurament, un dels fets més dramàtics que es poden produir amb aquelles persones, per tant, també el fet de la rapidesa amb què es produeix tota aquest simptomatologia és molt important i, sobretot, no solament el fet dramàtic en si, sinó totes les repercussions que tindrà a nivell sanitari, social, laboral i econòmic en aquella persona que, de forma imprevisible, té un accident o té un cop inesperat i li produeix aquest tipus de lesió."

Aquest any, La Marató es farà el 18 de desembre. El programa el presentaran els periodistes Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer, a TV3, i Ricard Ustrell, a Catalunya Ràdio.

L'ictus

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindrà una discapacitat –motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió– amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat produïda per un ictus.

Al món, cada any, l'ictus afecta prop de disset milions de persones i causa la mort de sis milions. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur: en tindran una de cada sis persones.

Les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

D'altra banda, les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència, i les lesions medul·lars poden produir paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut