Sandro Rosell sortint de la presó a l'abril
Madrid

Tots els presos preventius absolts tindran dret a una indemnització

Un canvi en la llei permetrà que els presos preventius absolts, com Sandro Rosell, tinguin dret a indemnització

RedaccióActualitzat

El ple del Tribunal Constitucional ha anul·lat la part de l'article 294.1 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPDJ) que fins ara limitava el dret a la indemnització dels presos preventius absolts si es demostrava "la inexistència del fet imputat". Això suposava deixar sense compensació econòmica les absolucions o les causes arxivades per falta de proves. Ara el dret s'amplia a tots els presos preventius absolts.

L'apartat 1 de l'article 294 de la LOPJ deia això:

"Tindran dret a indemnització els qui, després d'haver patit presó preventiva, siguin absolts per inexistència del fet imputat o per aquesta mateixa causa hagi estat dictat resolució de sobreseïment lliure, sempre que se li hagin irrogat perjudicis."

 

Sandro Rosell abans de testificar el febrer del 2016


Sandro Rosell, un dels beneficiats

El canvi de llei afecta l'expresident del Barça Sandro Rosell. Després de 22 mesos en presó preventiva, va quedar absolt a l'abril per l'Audiència Nacional perquè no es va poder acreditar la seva participació en el delicte. La seva presó preventiva ha estat la més llarga, per ara, de la justícia espanyola. Ara tindrà dret a una indemnització, que ja havia anunciat que reclamaria.

L'eliminació del paràgraf de l'article que fins ara limitava les indemnitzacions s'ha decidit sense la unanimitat dels 12 magistrats que integren el tribunal de garanties. El canvi ha estat fruit d'una qüestió interna d'inconstitucionalitat plantejada pel mateix ple.

ARXIVAT A:
JudicialSandro Rosell
Anar al contingut