Oriol Amorós diu que l'estratègia de plantar cara està donant fruits.
Oriol Amorós diu que l'estratègia de plantar cara està donant fruits.
Barcelona

Tots els partits, tret d'ERC, lamenten la pròrroga dels pressupostos perquè no hi haurà debat sobre els comptes

Tots els partits, excepte els republicans, lamenten la pròrroga dels pressupostos perquè no hi haurà debat sobre els comptes.

RedaccióActualitzat

Els partits catalans han criticat la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat que el govern ha aprovat aquest dimarts, amb un sostre de dèficit de l'1,2%, l'últim que ha fixat el govern espanyol. El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha argumentat que la xifra de dèficit del 0,7% que era vigent fins fa poc suposava haver de fer "d'enterramorts de l'estat del benestar" i ha insistit que no presentaran uns pressupostos "a qualsevol preu o de qualsevol manera".

Només ERC ha considerat positiva l'estratègia de l'executiu d'Artur Mas i ha destacat que, tot i que és clarament insuficient, aquest últim percentatge és superior al que s'havia dit anteriorment. "L'estratègia de plantar cara no fent els pressupostos està donant fruits", ha assegurat el republicà Oriol Amorós, que ha destacat que hi haurà "1.000 milions menys de retallades".

Per la seva part, el número 2 del PSC, Maurici Lucena, ha lamentat que ERC "vulgui prorrogar uns pressupostos que CiU va pactar amb el PP". Lucena ha pronosticat que la pròrroga serà "per estona, si no és per tot l'any". El parlamentari socialista ha denunciat el "frau" que suposa no poder discutir al Parlament "l'actuació política més important de l'any de qualsevol govern", que és a què es destinen els diners públics.

Segons el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, la pròrroga dels comptes demostra "que el govern és incapaç de governar". "Hi ha un pressupost ocult que s'està executant, el que passa és que no el coneixem", ha advertit. Com el PSC, Millo també pensa que el govern ja deu tenir decidit passar tot l'any amb els comptes prorrogats.

ICV-EUiA ha posat l'accent en el fet que la nova pròrroga implica unes "retallades de 3.500 milions d'euros per al que queda de l'any" després d'haver passat els cinc primers mesos amb l'objectiu de retallar 4.000 milions. La portaveu parlamentària ecosocialista, Dolors Camats, ha destacat que sense nous comptes serà impossible obtenir més ingressos per la via de nous impostos o tributs.

C's ha assegurat que el govern "està en temps de descompte" i hauria de dimitir. El portaveu parlamentari Jordi Cañas ha remarcat que "si aquest govern és incompetent, inútil i incapaç de gestionar la Generalitat més enllà de fer propaganda i instrumentalitzar aquesta administració per a la sedició, ha de plegar". També ha acusat CiU i ERC de boicotejar el debat monogràfic sobre l'atur que planteja la seva formació.

Des de la CUP han alertat que la negociació d'un sostre de dèficit més alt amb Madrid podria anar en detriment de l'avenç del procés del dret a decidir. La candidatura independentista i socialista ha destacat la falta de debat sobre les retallades. El diputat Quim Arrufat ha lamentat que "es continuarà governant via decret i sense debat polític ni parlamentari, aplicant retallades a lliure designi i sense previ avís. Això té un nom, se li diu tecnocràcia."
Anar al contingut