Jordi Pujol a la Comissió d'Afers Institucionals. (Foto: ACN)
Jordi Pujol a la Comissió d'Afers Institucionals. (Foto: ACN)
Barcelona

Tots els partits menys CiU, decebuts per la compareixença de Pujol, apunten a una comissió d'investigació

Tots els partits menys CiU, decebuts per la compareixença de Pujol, apunten a una comissió d'investigació

RedaccióActualitzat

Decepció i comissió d'investigació. Són la sensació i la demanda que ha deixat a la majoria de partits catalans la compareixença de Jordi Pujol la Comissió d'Afers Institucionals.

Els principals partits de l'oposició reiteren que les explicacions de Jordi Pujol no va servir per aclarir l'origen dels diners amagats al fisc durant més de 30 anys a l'estranger. Tots menys CiU es queixen que l'expresident no va respondre a les preguntes. I sobre l'ambient plana una qüestió: la comissió d'investigació.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, l'únic líder que no va anar a la compareixença, ha advertit que l'expresident "no va respondre a les preguntes" i que el seu grup "insistirà" per aclarir el frau fiscal comès. Esquerra ja es va posicionar a favor de crear una comissió d'investigació del cas.

Més contudents han estat el PSC, PP i Ciutadans, que consideren necessària la comissió d'investigació al Parlament.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha censurat l'actitud de l'expresident perquè va ser la "pròpia de qui sap que l'han atrapat mentint". Iceta ha itonitzat:

"L'únic que he tret és una opinió més precisa sobre qui era el pare de Pujol"

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha qualificat de "decebedores" les explicacions de Pujol. Sánchez-Camacho veu "inevitable" la comissió d'investigació al Parlament.

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha qualificat de "trist final del pujolisme" la compareixença d'un expresident que, diu, "va tornar a voler donar lliçons morals".

Des de la CUP, el diputat Quim Arrufat també ha parlat de la moralitat de Jordi Pujol. Afirma que la seva formació "no està disposada a rebre lliçons morals de Jordi Pujol", i ha aclarit que si el seu company de grup David Fernández va abandonar la reunió és perquè l'expresident "no va voler respondre a les nostres preguntes, amb la qual cosa vam entendre que la compareixença ja no tenia sentit".

En sentit contrari a la resta, el coordinador general de CDC, Josep Rull, ha considerat que l'expresident Pujol va respondre a la "majoria" de les preguntes que li van formular els grups, encara que ha reconegut que es va sentir "més confortable" en la primera de les seves dues intervencions, en la qual Pujol va fer servir un to més moderat.

Dues cares

El to, l'esbroncada, amb què Pujol es va adreçar als diputats en el segon torn de paraula en defensa del seu llegat polític va contrastar amb una primera intervenció en què va relatar l'origen dels diners que ha confessat haver evadit.

Enfadat, i en alguns moments afectat, Pujol va admetre que mantenir els diners del pare a l'estranger va ser un error. Però també va denunciar la frivolitat d'algunes formacions que exageren, barregen informacions i menteixen, va dir, sense cap vergonya. 

Anar al contingut