Algunes de les peces que s'hauran de traslladar a Sixena
Algunes de les peces que s'hauran de traslladar a Sixena
Barcelona

Tots els grups menys C's presenten una proposta de resolució perquè les obres de Sixena es quedin aquí

La Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida reclama un acord del govern que garanteixi que la Generalitat no signarà cap sortida d'obres de Sixena del MNAC i del Museu de Lleida

RedaccióActualitzat

Junts pel Sí, el PSC, Catalunya Sí que es Pot, el PPC i la CUP han registrat una proposta de resolució al Parlament que insta el govern a fer "totes les accions que calgui per garantir que les obres d'art procedents del monestir de Sixena" es quedin a Catalunya. El text demana que aquestes peces es continuïn conservant al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida, "formant part de les col·leccions inscrites dins del catàleg de patrimoni cultural català".

La proposta de resolució es debatrà en el ple del Parlament de dimecres de la setmana que ve. Aquesta iniciativa s'adopta l'endemà que un jutge d'Osca hagi decidit la restitució dels frescos murals originaris de la sala capitular del monestir de Sixena al seu lloc d'origen. La data límit és el 25 de juliol. La Generalitat assegura que esgotarà la via judicial i avisa que si s'haguessin de traslladar el procés pot ser llarg.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, va avançar aquest dimarts que el govern presentarà un recurs davant l'Audiència d'Osca, "i, si fes falta, davant el Tribunal Suprem", contra la decisió de retornar les peces. Segons el conseller, "seria una temeritat i una imprudència arrencar les pintures murals, que estan adherides a una fusta perquè aguantin, i que procedíssim a traslladar-les a Sixena, a causa del seu estat".

De tota manera, la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida creu que el conseller hauria de ser més clar i contundent sobre aquesta qüestió. Aquesta plataforma reclama un acord del govern que garanteixi que la Generalitat no autoritzarà cap sortida d'obres de Sixena del MNAC i del Museu de Lleida, emparant-se en la llei del patrimoni català. S'han mostrat molt decebuts i "desconcertats" per les declaracions del conseller Santi Vila. Xavier Quinquillà n'és el portaveu: "Van en la línia contrària del que ens va expressar en la reunió. Demanem de forma urgent un aclariment del mateix conseller."

També li critiquen la posada d'escena que va fer ahir el conseller per fer les seves declaracions al MNAC amb el director d'aquest museu i un representant de l'Ajuntament de Barcelona, i sense ningú del Museu de Lleida. La plataforma també té previst fer una festa reivindicativa en defensa de la unitat del museu dijous de la setmana que ve.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut