Madrid

Tots els grups celebren l'inici dels contactes amb ETA excepte el PP, que diu que no pot haver-hi diàleg amb un partit il·legal

Només el PP està en contra de l'anunci del president espanyol d'iniciar els contactes amb ETA, perquè considera que no es donen les condicions adequades. Les altres forces parlamentàries han rebut amb esperança l'impuls del procés de pau. Zapatero va llegir una declaració institucional en una sala del Congrés davant els mitjans de comunicació i no davant els diputats com s'esperava. El president espanyol va assegurar que no pagarà cap preu polític i que es va comprometre a respectar la voluntat dels bascos.

Actualitzat

La compareixença del president espanyol va tenir lloc al migdia, un cop el ministre de l'Interior ja havia parlat amb tots els grups parlamentaris. Les primeres paraules de Zapatero van ser per deixar clar que les qüestions polítiques es resoldran amb els partits, i no pas amb ETA.

Zapatero va afegir que el seu govern respectarà els acords que prenguin les formacions basques i va deixar la porta oberta a Batasuna si accepta les regles del joc. Ara bé, el president també va assegurar amb contundència que mantindrà en vigor la llei de partits, la que va il·legalitzar aquesta formació abertzale.

A finals de setembre, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, tornarà a fer una ronda amb els partits per avaluar els primers resultats de les converses amb ETA.

El PP es queda sol

El Partit Popular ha estat l'única formació que ha criticat l'anunci de Rodríguez Zapatero de començar el diàleg amb ETA. Mariano Rajoy creu que no ha canviat res perquè el PP modifiqui la seva posició. El president del PP considera que no poden avalar un govern que parla amb una formació il·legalitzada com Batasuna i exigeix al govern que el diàleg no comporti cap contrapartida política.

A Euskadi s'esperava feia temps l'anunci de Zapatero. Tant l'executiu d'Ibarretxe com Batasuna han coincidit a qualificar l'anunci de pas significatiu pel procés de pau. I, per sobre de tot, des d'Euskadi s'ha valorat positivament que Zapatero digués que respectarà les decisions que prengui el poble basc.

Les formacions catalanes van donar ahir ple suport a Zapatero. També es van manifestar partidàries de
legalitzar Batasuna.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut