Un parell de metges transporta òrgans per trasplantar
França vol augmentar la disponibilitat d'òrgans per trasplantar
París

Tots els francesos són, des d'aquest mes de gener i per llei, donants d'òrgans i teixits

Des de l'1 de gener, només podran deixar de ser-ho si ho han comunicat al Registre Nacional de Rebuig

RedaccióActualitzat

França ha regulat la donació d'òrgans i teixits per facilitar-ne el procés. Des del passat 1 de gener, tot ciutadà francès és donant d'òrgans. Tant se val si està registrat en un programa de donacions.

El que fins ara era un acte voluntari i personal i sobre el que decidien els familiars en cas de mort, ha passat a ser l'opció per defecte. La nova llei dona per fet que tothom és donant d'òrgans, fins i tot si els familiars manifesten la seva negativa.

L'agència francesa de Biomedicina, a la seva web, justifica la modificació de la llei:

"en nom de la solidaritat nacional, s'ha triat el principi de presumpció de consentiment. La llei diu que tots som donants d'òrgans i teixits, a menys que s'hagi expressat la negativa".

Per això, només els ciutadans que hagin expressat la seva voluntat de no donar els òrgans i s'hagin apuntant al Registre Nacional de Rebuig podran assegurar-se que els seus òrgans no passaran al programa de transplantaments un cop morin. El registre es pot fer "on-line". Ja hi ha 150.000 francesos que s'han inscrit en aquest registre.

 

 

Els metges consultaran el Registre de Rebuig de manera minuciosa abans de procedir a extreure òrgans quan una persona es mori. Si el seu nom no hi surt, els òrgans i teixits del mort podran fer-se servir per fer transplantaments.

A més del "consentiment per defecte", la llei francesa també regula que les donacions són completament gratuïtes i es tracta d'actes de generositat i de solidaritat completament incompatibles amb qualsevol tipus d'intercanvi econòmic. A més, garanteix l'anonimat tant del donant com del receptor.

Anar al contingut