Oficina de l'Agència Tributària
Oficina de l'Agència Tributària

Totes les novetats de la primera campanya de la renda sense paper

Les prestacions per maternitat ja no tributen i hi ha noves deduccions per a mares treballadores, famílies nombroses i autònoms

Actualitzat

Ja es pot presentar la declaració de la renda corresponent a 2018. La campanya ha començat aquest 2 d'abril i acabarà, per a la majoria de contribuents, l'1 de juliol. Per primera vegada, desapareix el paper per fer la declaració: es pot presentar a través del web, l'aplicació mòbil i el telèfon de l'Agència Tributària.

Aquells que prefereixin fer-ho de manera presencial -a les oficines de l'Agència Tributària, de les comunitats autònomes o d'entitats col·laboradores-, hauran d'esperar fins al 14 de maig. El termini per demanar cita -telefònicament, a través d'internet o de l'aplicació- comença el 9 de maig.

La data límit general de l'1 de juliol s'avança al 26 de juny per als contribuents amb declaracions amb resultat a ingressar mitjançant domiciliació bancària.

Aquestes són les principals novetats que presenta la campanya de la renda 2018:

Despeses en escoles bressol: desgravació de 1.000 euros

Les famílies amb fills petits són les que notaran més canvi en la declaració de la renda del 2018: Les prestacions de maternitat i paternitat ja no han de pagar IRPF i, a més, les mares treballadores es poden deduir fins a 1.000 euros per les despeses d'escola bressol. Aquestes bonificacions s'afegeixen als 1.200 euros que ja reben les mares treballadores amb fills d'entre 0 i 3 anys.


250 euros més de deducció per a famílies amb 4 fills o més

Les famílies nombroses -que actualment ja obtenen una deducció de 1.200 anuals- veuran augmentada aquesta bonificació amb 600 euros extra per fill a partir del quart. Aquest any, però, només es pot aplicar la deducció proporcional d'agost a desembre del 2018, que serà d'uns 250 euros.


Bonificació de 500 euros si el cònjuge té discapacitat i renda baixa

Una altra de les noves deduccions és la de 1.200 euros anuals per a contribuents que tenen cònjuges amb discapacitat i una renda anual inferior a 8.000 euros. Aquesta deducció, com la de les famílies nombroses, va entrar en vigor a l'agost, així que, per a la renda del 2018, només es poden desgravar 500 euros.


Els autònoms es poden desgravar el subministrament i la manutenció

Els autònoms que treballen des de casa poden desgravar-se un 30% de despeses de lloguer i subministraments -com l'aigua, la llum i la telefonia- de la part de la llar on fan l'activitat. Els treballadors per compte propi també poden deduir-se 26,67 euros diaris en concepte de menjar. Aquesta quantitat puja a 48,08 euros si la despesa es fa l'estranger. Si es pernocta, la quantitat puja a 53,34 euros al dia a Espanya i a 91,35 euros a l'estranger. En tots els casos, el pagament s'ha d'haver efectuat per mitjans telemàtics per poder-se desgravar.


Els premis de loteria inferiors a 10.000 euros no tributen

També hi ha novetats per a aquells que hagin guanyat un premi de loteria durant el 2018: només hauran de pagar IRPF a partir dels 10.000 euros. Aquesta quantitat anirà augmentant els propers anys: fins a 20.000 euros el 2019 i fins a 40.000 el 2020.


Puja fins al mínim per no declarar en cas de dos pagadors

L'ingrés mínim per no haver de declarar en cas d'haver tingut dos pagadors puja de 12.000 a 12.643 euros. A partir de l'any vinent en seran 14.000. Si els ingressos d'una persona provenen d'un sol pagador i només de rendiments del treball, aquesta està obligada fer la declaració a partir de 22.000 euros. Tot i això, els gestors aconsellen revisar si surt a compte fer la declaració, encara que no s'hi estigui obligat.


Augmenta al 30% la deducció per inversions en emprenedors

La deducció per inversions en accions o participacions de noves empreses passa del 20 al 30%. El límit màxim que es pot deduir també s'amplia: de 50.000 a 60.000 euros.

 

Façana de la seu de l'Agència Tributària a Barcelona


Declaració conjunta per a famílies amb residents en altres països europeus

Una altra novetat és que, en la renda del 2018, aquelles famílies que tinguin algun membre residint en algun dels 31 països de l'Espai Econòmic Europeu (els 28 països de la UE i Islàndia, Noruega i Liechtenstein) podran presentar la declaració familiar conjunta.


Els ingressos de pisos turístics tributen

Les plataformes de lloguer de pisos turístics, com Airbnb, estan obligades a compartir les dades dels propietaris dels habitatges des del passat 1 de gener. Les transaccions que han d'informar al fisc es remunten a tot el 2018. La recomanació dels experts és declarar tots aquests ingressos. No fer-ho, seria "com tenir un sou i no declarar-lo", afirma el ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, Jordi Altayó.


Es poden desgravar les donacions a l'escola concertada?

Sí, però sempre que el contribuent tingui el certificat corresponent i s'hi especifiqui que la donació es fa a una fundació, afirma Altayó. "El contribuent no té per què investigar que la fundació és adequada a la llei", hi afegeix. En tot cas, això correspondria a la mateixa Agència Tributària.


Més de 20 milions de declaracions

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que es preveuen més de 20 milions de declaracions. D'aquestes, 14,3 milions, el 70 per cent, tindran dret a devolució. En concret, l'Agència Tributària calcula que retornarà més de 10.400 milions d'euros, un 4,5 per cent més que l'exercici 2017.

En general, tenen l'obligació de presentar la declaració les persones que ingressin rendes del treball superiors a 22.000 euros, si procedeixen d'un sol pagador, o superiors a 12.643 euros si són de diversos pagadors.

Laia Ortega i Concha Forteza, del Col·legi de Gestors de Catalunya, han explicat la campanya de la renda 2018 a Catalunya Ràdio

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut