Tot un país pendent d'un veredicte: el cas Floyd, punt d'inflexió en el racisme policial?

Als Estats Units, un cop acabat el judici, el jurat està aïllat per deliberar sobre l'actuació de Derek Chauvin

Juli Rodés AlmerActualitzat

La ciutat de Minneapolis, en particular, i tots els Estats Units aguanten la respiració, des d'aquesta nit, pendents d'un veredicte que podria marcar un abans i un després sobre la violència i el racisme policial, i sobre les seves conseqüències legals.

Steve Schleicher, el fiscal que exerceix l'acusació, ho sap molt bé, i ha remarcat en la seva última intervenció davant del jurat que es jutja "la culpa d'un sol home, no d'un sistema".

El temor principal és que un veredicte que absolgui Derek Chauvin desfermi una onada de protestes violentes arreu del país, com ha passat en altres ocasions. I aquest cas ha adquirit una dimensió simbòlica i mediàtica com pocs.

 

Cartells amb la imatge de George Floyd durant la manifestació d'aquest dilluns (Reuters/Octavio Jones)


El governador de l'estat de Minnesota, Tim Walz, ha fet una crida a la calma i ha declarat una "emergència en temps de pau" que permetrà mobilitzar agents dels estats veïns si es considera necessari.

De moment, 3.000 soldats de la força terrestre i aèria de la Guàrdia Nacional donen suport a les policies locals i estatals; Walz ha explicat: "Han estat completament desplegades, però són insuficients per fer front a l'amenaça".

Molts comerços s'han protegit amb plafons de conglomerat per mirar d'evitar possibles agressions i saquejos si hi ha desordres, i s'ha suspès tota activitat presencial a les escoles, que –almenys aquesta setmana– faran classes online.


Chauvin, acusat de tres delictes

El 25 de maig, Chauvin –aleshores agent de policia de Minneapolis– va actuar de manera "raonable". I és innocent o ha de ser condemnat per haver causat la mort de George Floyd?

Ho hauran de decidir els dotze integrants del jurat –sis blancs i sis negres, set dones i cinc homes– que aquest dilluns, acabat el judici, han quedat completament aïllats en un hotel de Minneapolis.

 

Manifestació multitudinària al centre de Minneapolis demanant "Justícia per a Floyd" (Reuters/Nicholas Pfosi)


Aquest dimarts es reprenen les deliberacions, a partir del que han vist i escoltat durant el judici, que va començar fa quaranta dies.

Abans que el jurat es retirés, el jutge Peter Cahill ha demanat als integrants: "Examinin les proves, sospesin-les i apliquin la llei". I ha afegit: "Han de ser absolutament imparcials".

El jurat podria emetre el seu veredicte en les pròximes hores o podria trigar uns quants dies, perquè la decisió ha de ser unànime.


9 minuts i 29 segons

Schleicher també s'ha encarregat de recordar repetidament que Chauvin –agent de policia blanc de 45 anys– va mantenir un genoll contra el coll de Floyd –negre de 46 anys, emmanillat i estirat sobre l'asfalt– durant 9 minuts i 29 segons, malgrat que Floyd no oposava resistència i es queixava que no podia respirar, i Chauvin va continuar amb el genoll al coll de Floyd fins i tot quan l'home va deixar de reaccionar.

 

Derek Chauvin, l'agent de policia que va clavar el genoll al coll de George Floyd (Reuters)


Chauvin està acusat de tres delictes: homicidi imprudent en segon grau; assassinat en segon grau –que implica que no va matar Floyd amb premeditació– i assassinat en tercer grau –que vol dir que va causar la mort de Floyd actuant de manera perillosa, amb mentalitat depravada i sense tenir cura per la vida humana.

Aquests són delictes dels quals s'acusa molt poques vegades agents de policia, i dels quals Chauvin s'ha declarat innocent.

El jurat, que s'ha de pronunciar per separat sobre la culpabilitat o la innocència respecte als tres càrrecs, no ha de dir si Chauvin volia matar Floyd, però sí decidir si considera provat, més enllà de qualsevol dubte raonable, que la mort de Floyd és conseqüència directa d'una actuació incorrecta, negligent o delictiva de Chauvin.

 

Steven Schleicher, fiscal, durant la intervenció final (Reuters)


Schleicher ha fet una intervenció final de gairebé dues hores en què ha assegurat: "L'actuació de Chauvin no va seguir el procediment, va cometre un homicidi".

I ha recordat el lema de la policia de Minneapolis: "Protegir amb coratge i servir amb compassió", a partir del qual ha argumentat: "Fer front a George Floyd no requeria ni una unça de coratge. Tot el que es necessitava era una mica de compassió, i no en va mostrar gens".

 

Eric Nelson, advocat de Derek Chauvin, durant la intervenció final (Reuters)


L'advocat de Chauvin, Eric Nelson, ha dedicat encara més temps, gairebé tres hores, a intentar convèncer el jurat que el seu client va actuar com qualsevol "agent de policia raonable" i que va fer un "ús autoritzat de la força, per poc atractiu que pugui ser" d'acord amb la formació que ha rebut durant els 19 anys que ha estat en el cos.


"El món està mirant"

A l'exterior del tribunal, familiars de Floyd i líders de la lluita pels drets civils han intervingut davant d'una multitud que s'ha manifestat pacíficament.

Entre els presents, el reverend Jesse Jackson, que ha fet la següent reflexió:

"Demà, encara que guanyem, és alleujament, no victòria. Encara maten la nostra gent."

 

Philonise Floyd, germà de George Floyd, aixeca el braç al costat del reverend Al Sharpton (Reuters/Nicholas Pfosi)


Un altre referent en la defensa dels drets civils, el reverend Al Sharpton, ha estat més explícit:

"Vam passar per la crucifixió de Floyd. Doneu-nos una resurrecció amb el jurat, perquè el poble vegi que la justícia és possible."


Acabat el judici, una manifestació multitudinària ha recorregut els carrers de Minneapolis darrere una gran pancarta on es podia llegir "Justícia per a George Floyd. El món està mirant". S'han sentit consignes com "culpable" i crits contra la policia.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsGeorge FloydRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut