Ernest Maragall, Ada Colau i Miquel Iceta (ACN/EFE/ACN)
Barcelona

Iceta diu que faran "el que calgui" perquè Barcelona no tingui alcalde independentista

El candidat d'ERC veu "inversemblant" un govern dels comuns, el PSC i Cs

RedaccióActualitzat

El líder del PSC, Miquel Iceta, adverteix, l'endemà de les eleccions municipals, que els resultats a Barcelona no tenen perquè implicar un canvi en el govern de la ciutat. Remarca que l'independentisme ha perdut vots i representació a l'Ajuntament i que, per això, veu estrany que alguns donin per fet que Ernest Maragall hagi de ser el pròxim alcalde.

"Tothom dona per fetes unes alcaldies, quan el cert és que a Barcelona l'independentisme ha reculat i no té majoria. Tenien 18 regidors i ara en tenen 15. Per tant, jo recomanaria a tothom que no corri. Ara convé que els partits parlin i estableixin un govern estable i progressista per a la ciutat."

Iceta no ha concretat quines fórmules veurien possibles per evitar que Maragall rellevi Ada Colau a l'alcaldia:

"Els socialistes farem el que calgui perquè Barcelona tingui el millor govern possible, i això passa per no tenir un govern independentista."

El mateix objectiu ha fixat el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, quan ha deixat clar que "la voluntat és que la ciutat de Barcelona no passi a mans independentistes."

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no veu Maragall alcalde de Barcelona (ACN)


La suma de regidors independentistes ha passat dels 18 que tenien CiU, ERC i la CUP el 2015, als 15 que sumen ERC i JxCat aquest 2019.

Iceta, d'altra banda, també ha reconegut, a l'hora de fer aquestes consideracions, que el PSC és la tercera força.

 

Maragall no veu alternativa

Preguntat sobre les paraules d'Iceta, Maragall, que ha convertit ERC en la força més votada a l'Ajuntament de Barcelona, ha dit que veu "inversemblant" un govern municipal alternatiu, encapçalat per Colau.

"Aquest pacte no dona. Aquí podem fer especulacions aritmètiques, però l'única que podem fer és obvi que no té cap recorregut polític, que seria un pacte que inclogués els comuns, el PSC, Cs... En fi, una heterogeneïtat tan contradictòria que és del tot inversemblant."

 

Ernest Maragall es compromet a dialogar i treballar amb els comuns i JxCat per governar a Barcelona (ACN)

 

En la roda de premsa d'aquest dilluns, per valorar els resultats del 26M, Maragall s'ha mostrat convençut que pot ser el pròxim alcalde, governant en solitari i amb el suport puntual de Barcelona en Comú i de JxCat.

Després, en una piulada a Twitter, Maragall ha demanat a Ada Colau que l'acompanyi a veure Quim Forn a la presó de Soto del Real, per poder "escoltar-nos i contrastar projectes de ciutat":

La cap dels comuns li ha contestat en una roda de premsa que ells i JxCat no comparteixen "model de ciutat" i que, si va a veure algun dels presos independentistes, com ha fet altres vegades, "no serà per parlar d'acords de ciutat". "No fem política via Twitter", ha conclòs.

Colau demana un govern d'esquerres

Ada Colau ha comparegut aquest dilluns per demanar un govern progressista a Barcelona (EFE)


En aquesta mateixa roda de premsa, i com ja va fer en la seva compareixença durant la nit electoral, l'alcaldessa en funcions de Barcelona ha apel·lat a obrir converses a tres bandes, entre Esquerra, els comuns i els socialistes, per configurar un "govern progressista" a la ciutat:

"Creiem que les forces amb major representació han d'obrir converses escoltant uns resultats que parlen d'una majoria progressista. Amb la millor de les voluntats, volem obrir converses amb ERC i el PSC per escoltar el resultat que han donat les eleccions."

Colau ha remarcat que l'independentisme "ha perdut regidors" i ha demanat que el futur govern barceloní sigui "fidel als resultats". Els comuns declinen pactar amb JxCat, Valls o el PP.

Artadi s'ofereix a Maragall per un govern "cent per cent independentista"

JxCat ha transmès a Ernest Maragall que els tindrà al costat si forma un govern "de renovació completa" i "cent per cent independentista".

La formació s'ha quedat amb cinc regidors dels deu que tenia CiU i ha demanat "recuperar la unitat estratègica de l'independentisme" per frenar la reculada del nombre de regidors independentistes a la capital catalana, que ha baixat de 18 a 15.

Artadi ha comparegut acompanyada pel director de campanyes de JxCat, Albert Batet i, per videoconferència, de l'eurodiputat electe Carles Puigdemont (ACN)

La regidora electa Elsa Artadi ha aplaudit que Barcelona tingui un "alcalde independentista" i ha recordat que sol no podrà governar. Segons ha dit, el número 1 de la llista, Quim Forn ja ha pogut intercanviar missatges amb Maragall.

Ciutadans no es mulla sobre Valls

Qui no s'ha mullat sobre un eventual pactar per desbancar Maragall de l'alcaldia és Ciutadans, que dona suport a la candidatura de Manuel Valls.

La portaveu de l'executiva de Cs, Inés Arrimadas, s'ha remès a la decisió que prengui el comitè de negociació de governs autonòmics i municipals del partit.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MAda ColauErnest MaragallPSCEn comúERC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut