Barcelona

Tot i el lleu repunt de l'economia, la indústria no veu els brots verds per enlloc

La indústria a Catalunya perd 270.000 llocs de treball en cinc anys i encara no mostra símptomes de recuperació. Tot i el lleu repunt de l'economia, grans empreses continuen immerses en processos d'acomiadaments per adaptar-se a la falta de demanda.

RedaccióActualitzat

Ja fa uns dies que diversos indicadors certifiquen que l'economia catalana ha deixat enrere la recessió; per primer cop en més de dos anys l'economia torna a créixer, encara que a poc a poc. L'esforç del sector industrial per ser més competitiu està contribuint a aquesta lenta recuperació. Això passa per l'obertura a nous mercats, per les exportacions, però també pels sacrificis salarials i, en el pitjor dels casos, de llocs de treball. Des del 2008 la indústria catalana ha perdut gairebé 271.000 llocs de treball. El sector ocupa actualment poc més de 500.000 persones. I continua aprimant-se.

I això vol dir molts treballadors amb una formació molt especifica que dífícilment han tornat a trobar feina.

Per posar un cas concret, l'activitat a Ceràmiques del Foix, la fàbrica de rajoles del Grup Roca, s'anirà parant en els pròxims mesos fins deixar l'activitat. Només uns 50 treballadors d'oficines i comercials continuaran treballant i la resta, prop de 100 treballadors, deixaran la feina amb acomiadaments pactats.

Segons Joaquim Solà, professor d'Economia de la UB, "algunes empreses pateixen simplement les conseqüències de la recessió que encara estan experimentant els sectors destinataris de la seva producció."

Un altre cas concret és el de la multinacional francesa Alstom, a Santa Perpètua de Mogoda, que, donat que no té encàrrecs per a aquesta planta, té previst acomiadar temporalment part de la plantilla al març. Abans ha intentat sense èxit pactar amb els treballadors una rebaixa de sous i condicions. Una estratègia que, segons els experts, té un recorregut molt curt.

Solà diu que "a curt termini pot solucionar els problemes d'alguna empresa i fer-la competitiva durant 4 o 5 anys més però no és la solució a llarg termini perquè el problema continua sent de productivitat i de cerca de nous mercats".

Un cas molt diferent és el de l'emblemàtica Panrico, que des del 1962 ha fabricat, entre molts altres productes, els Donuts. Ara en mans d'un fons d'inversió, afronta la segona reestructuració en pocs anys, que torna a passar per acomiadaments i reduccions de sou.

Per Solà "de vegades la causa poden ser problemes interns de gestió o canvis d'accionariat."

Si fa uns anys van ser les grans multinacionals, com Panasonic o Samsung, les que van marxar de Catalunya, ara són un altre tipus d'empreses les que intenten aprimar estructures per enfortir-se, un fenomen que ja podria estar acabant.

Solà ha explicat que "bona part de les empreses que continuen en el mercat ja han adaptat la seva estructura al seu mercat en aquests moments i, per tant, són empreses més competitives."

I seran, precisament, les més ben preparades les que podran obrir nous mercats, exportar i guanyar terreny.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut