Tot el que has de saber per votar el 14F: mesures anti-Covid i franges horàries

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge hi ha convocades unes eleccions per escollir els diputats de la pròxima legislatura al Parlament de Catalunya; unes eleccions que el govern va decidir ajornar a causa de la pandèmia.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC, va aturar i revertir aquest ajornament, de manera que finalment s'han fet quan estava previst.

Estan convocats a votar 5.624.044 ciutadans, 69.650 més que en les anteriors, les del 21 de desembre del 2017, convocades per Mariano Rajoy després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

 

Una urna en una de les últimes eleccions a Catalunya
El vot nul i el vot en blanc es compten per separat i tenen efectes diferents en el resultat (ACN)


Moltes mesures de seguretat

Per anar a votar caldrà portar la mascareta en tot moment, esperar-se fent cua amb distància de seguretat a l'exterior del col·legi electoral, i posar-se gel hidroalcohòlic quan s'hi entri.

Es recomana portar el vot preparat de casa, i per facilitar-ho la majoria de ciutadans han rebut un sobre a casa amb les paperetes de totes les candidatures.

Els votants hauran de posar els documents d'identitat en una safata, on els membres de les meses podran consultar-los sense haver-los de tocar, i és l'únic moment en què els poden demanar de treure's la mascareta, per comprovar la identitat.

 


Les franges horàries

L'altra recomanació important és respectar les franges horàries marcades per anar a votar: de les 9 del matí a les 12 del migdia les persones dels col·lectius de risc.

De les 12 a les 7 de la tarda és la franja per a la població en general, i l'última hora, de 7 a 8, és la que s'ha organitzat perquè vagin a votar les persones en quarantena pel coronavirus, perquè són positius o sospitosos de ser-ho.

Mesures per als membres de les meses

Perquè els membres de les meses estiguin protegits durant aquesta última hora, els hauran donat equipaments EPI per limitar els riscos de contagi.

Els membres de les meses també tindran lavabos per a ells sols, i es mantindran en tot moment a una distància d'1 metre i mig dels ciutadans i també entre ells.

També els hauran ofert fer-los un test d'antígens abans per estar segurs que no són portadors del coronavirus i que no infectaran altres persones, però acollir-se a aquesta mesura és voluntari.

 

Simulacre d'eleccions a Sant Julià de Ramis, divendres passat (ACN / Marina López)


Un semàfor per saber quan anar a votar

Abans d'anar al col·legi electoral es recomana instal·lar i consultar l'aplicació de mòbil de les eleccions, 14F Eleccions, que permet veure la gent que hi ha a cada col·legi electoral en temps real.

Aquesta informació estarà disponible a l'aplicació aquest diumenge, i es visualitzarà com un semàfor amb els colors vermell, carbassa i verd.

Molts dels col·legis electorals seran en espais diferents de les anteriors eleccions, per facilitar i garantir les distàncies de seguretat per evitar contagis, i per això és molt recomanable comprovar a la targeta censal quin col·legi toca.

 

Simulacre de les eleccions del 14F al Papiol (CCMA)

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut