Alumnes de l'escola Dolors Martí d'Igualada el primer dia de curs
Alumnes de l'escola Dolors Martí d'Igualada el primer dia de curs (ACN/Martí Mar Martí)

Tot el que has de saber del nou curs escolar: novetats en horaris, currículum i ràtios

L'avançament del curs ha condicionat el calendari, marcat per un setembre amb horari reduït, vacances de Nadal més llargues i un dia més de lliure disposició

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El curs 2022-203 comença aquest dilluns 5 de setembre per a infantil i primària i s'acabarà el 22 de juny, a les portes de Sant Joan.

Per als alumnes d'ESO, batxillerat i formació professional comença dos dies més tard, el dimecres 7 de setembre, i acaba dos dies abans, el 20 de juny del 2023, que és un dimarts.

Aquest curs hi haurà un dia més de lliure disposició a les escoles i les vacances de Nadal seran més llargues --del 22 de desembre al 8 de gener del 2023--, per compensar mestres i professors per l'avançament del curs.

Tornen a classe prop d'1.600.000 alumnes: 700.000 a infantil i primària i 890.000 a secundària.

Pel que fa al professorat, amb l'increment pactat amb els sindicats, ara hi haurà un total de 76.406 mestres i professors. A partir del gener s'incorporaran 1.463 docents a primària i 2.009 a secundària.

La gratuïtat de P2, menys alumnes per classe a P3, currículums nous i un batxillerat per competències són algunes altres de les novetats que presenta aquest curs, en què es vol avançar cap a una educació menys memorística i més competencial.

Aquestes són les principals novetats del curs escolar 2022-2023 a Catalunya:


Setembre amb horari reduït a infantil i primària

El curs comença abans i tindrà jornada reduïda per als alumnes d'infantil i primària a l'escola pública tot el mes de setembre. 

L'horari lectiu serà de 9.00 a 13.00, amb servei de menjador per a tots els infants i activitats d'oci educatiu a la tarda, sense cost extra per a les famílies, perquè els alumnes es puguin quedar a l'escola fins a les 16.30, com fins ara.

Les escoles concertades faran una hora de classe més que la pública, de 15.00 a 16.00, que correspon a la sisena hora lectiva. Fins a les 17.00  també serà estona de lleure.

El Departament d'Educació destinarà quatre milions d'euros a subvencionar el servei de monitors d'oci a l'escola concertada durant el setembre.

La convocatòria per optar a aquestes ajudes "per conciliar la vida familiar i laboral" ja s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat. S'hi poden acollir els centres educatius privats que tinguin concert per als ensenyaments del segon cicle d'Infantil, Primària o Educació Especial. Les sol·licituds es poden enviar fins al 14 de setembre.

ESO, batxillerat i formació professional no estan afectats per aquest canvi de calendari i podran mantenir els horaris habituals del setembre.

L'inici de curs s'ha encarit per l'augment de preus en material escolar, llibres, roba i calçat (Pexels/Ahmed Akacha)

Un dia més de lliure disposició i vacances de Nadal més llargues

Per mantenir el nombre d'hores lectives, l'avançament del curs també es compensa allargant les vacances de Nadal i amb un dia de lliure disposició més per als centres. 

En comptes dels tres que hi ha actualment, aquest curs n'hi haurà quatre. Educació proposa que aquest dia, que pot fixar cada centre, sigui al segon trimestre, que és el que té menys festius.

Les vacances de Nadal també seran més llargues: del 22 de desembre al 8 de gener del 2023, tots dos inclosos.

La vacances de Setmana Santa seran del 3 al 10 d'abril del 2023.

El final de curs serà el 22 de juny per a l'alumnat d'infantil i primària i el 20 de juny per al de secundària, batxillerat i FP.

El calendari escolar es pot consultar al web del Departament d'Educació.


Mascaretes només al transport escolar

A diferència del curs passat, aquest comença gairebé sense mesures anticovid. No cal fer grups bombolla ni quarantenes ni cribratges massius si hi ha un positiu a classe i només es manté la mascareta al transport escolar, però ja no cal ni a les aules ni als patis.

La mascareta segueix sent obligatòria, també, al transport públic.

Aquest curs es recupera la normalitat després de dos cursos amb mesures anticovid (iStock)


Sense vagues a la vista

Un acord entre els sindicats de mestres i professors i el Departament d'Educació per a la incorporació de 3.500 docents més ha permès desconvocar les vagues que estaven previstes per a aquest setembre.

El curs passat va acabar amb 9 jornades de vaga i l'amenaça dels sindicats que aquest començaria mogut i els trobaria "en peu de guerra".

 

P2 gratuït a les escoles bressol públiques

El curs de P2 és gratuït a partir d'aquest any al miler d'escoles bressol i llars d'infants públiques catalanes.

A les llars d'infants privades, les famílies tindran una rebaixa de 800 euros per curs, que suposen al voltant de 72 euros en cada quota mensual.

Tot i que l'etapa de 0-3 anys no és obligatòria ni universal, Catalunya és un dels llocs d'Europa on hi ha més nens de menys de tres anys escolaritzats.


Reducció de ràtios a P3

Aquest curs hi haurà menys alumnes a les aules de P3. La ràtio baixa de 25 a 20 alumnes en el 86% dels centres públics i en el 37% dels concertats. Els sindicats reclamen que aquesta reducció de ràtios no sigui únicament a P3.

A la pública hi ha 58 grups més, mentre que a la concertada hi ha una reducció i n'hi ha 33 menys. Per tant, amb la baixada de ràtios s'incrementen el nombre de classes, amb 25 més, tot i que hi haurà uns 3.400 alumnes menys que el curs passat.

La caiguda de grups també es dona a la secundària. A primer d'ESO hi haurà 26 classes menys: vuit que es perden a la pública i 18 a la concertada.

I és que aquest curs també ha caigut el nombre d'alumnes que arriben a l'ESO, amb 2.000 menys que el curs passat, i això ha permès reduir-ne les ràtios, que queden en 27 per aula al 80% dels centres.

P2 serà gratuït a la pública i es redueixen les ràtios a P3 (CCMA)

Reducció progressiva de la jornada intensiva

La Conselleria d'Educació vol acabar progressivament amb la jornada intensiva i implantar horaris que permetin a l'alumnat de secundària dinar al centre i tenir tardes lectives.

Aquest canvi d'enfocament encara no té data per als instituts, però començarà a implementar-se aquest curs als instituts escola. La mesura afecta els 27 instituts escola que o bé no fan cap tarda o bé en fan dues com a màxim.

La normativa contempla que es facin com a mínim tres dies amb horari partit, és a dir, amb classes tant al matí com a la tarda. Així, els horaris dels alumnes de secundària s'assemblaran més als dels alumnes de primària.


Canvis en el currículum

Aquest curs es començaran a desplegar els nous currículums educatius d'infantil, primària i ESO i batxillerat. De moment s'implantaran als cursos senars, i el curs vinent (2023-2024), als parells.

Si algún centre no està preparat, ho pot ajornar un any. Es preveu que els nous currículums estiguin desplegats a tot arreu d'aquí tres anys. 

En totes les etapes hi ha un any de marge per aplicar els nous currículums, excepte en el batxillerat, on cal fer-ho a partir d'aquest setembre perquè l'any 2024 hi ha una nova selectivitat, que serà més competencial.

El principal canvi dels currículums és a la metodologia d'aprenentatge. Serà menys memorística que fins ara i hi haurà una tendència a treballar per competències i per projectes.

L'avaluació serà continuada, més qualitativa, i la repetició a primària serà excepcional. Les notes mantindran el "no assolit" com a suspès.

Tant a primària com a secundària, l'alumnat tindrà unes quantes hores setmanals, anomenades "hores de gestió autònoma", per fer projectes transversals fora de les assignatures.

El nou batxillerat valora més l'esperit crític, la creativitat i la capacitat de resoldre problemes reals (CCMA)


Un batxillerat més competencial

Els alumnes de primer estrenen un nou batxillerat que serà més competencial perquè també ho serà la selectivitat a partir de l'any vinent, la que els correspondrà fer. L'objectiu és que tinguin més esperit crític i més capacitat de resoldre problemes reals.

Tindran més hores d'assignatures optatives que permetran personalitzar la trajectòria acadèmica de l'alumnat amb matèries com Biomedicina, Psicologia, Empresa, Programació o Món Clàssic. 

Les hores comunes setmanals passen de 14 a 12, les de modalitat baixen de 12 a 9 i les optatives pugen de 4 a 9.

Podran convalidar idiomes i altres activitats, com esports, dansa o voluntariat.

Els alumnes poden triar entre batxillerat científic, tecnològic, social, humanístic, artístic o el general, una nova modalitat dirigida a estudiants que encara no saben cap on orientar-se i que de moment s'impartirà en una vintena d'instituts.

El nou batxillerat, més flexible, es podrà cursar en 3 anys, es podrà passar de primer a segon amb 2 matèries suspeses i aconseguir el títol amb un suspens si el professorat ho aprova.


La implantació del 25% de castellà, aturada

De moment, el curs començarà sense que s'apliqui el 25% de castellà a totes les escoles i instituts que establia una sentència judicial del TSJC de l'any 2020.

El govern ha donat l'ordre que no s'apliqui a cap centre aquest curs, emparant-se en el nou marc normatiu, que rebutja els percentatges.

Aquest agost, el TSJC ha rebutjat imposar cap mesura cautelar perquè el 25% de les classes es facin en castellà a les escoles i instituts. L'entitat que havia demanat aquestes cautelars, l'Assemblea per una Escola Bilingüe, recorrerà la interlocutòria.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut