Tot el que es pot fer en la fase 3 de la desescalada
Una parada dels Encants, aquest dissabte a Barcelona (EFE)

Tot el que es pot fer en la fase 3 de la desescalada

Tot Catalunya entra en fase 3 a partir d'aquest dijous 18 de juny

RedaccióActualitzat

Des del passat 8 de juny van entrar en vigor les mesures aprovades pel govern espanyol que afecten els territoris que estiguin en fase 3.

Les fases de la desescalada desapareixeran quan s'acabi l'estat d'alarma de l'estat espanyol. En aquest moment s'entrarà en la "nova normalitat" i les comunitats autònomes recuperaran totes les competències.

Tot i així, ja en fase 3, els governs autonòmics poden decidir passar a la normalitat i definir les mesures que apliquen en cada regió.

La majoria de les mesures de la fase 3 es van publicar al Butlletí Oficial de l'Estat, el BOE, i després es van afegir algunes modificacions amb una altra ordre del Ministeri de Sanitat.

En la fase 3 es pot fer tot el que ja es podia fer en la fase 2, i s'hi afegeixen força relaxaments en les mesures aplicades fins ara.

Oci

- S'eliminen les franges horàries per sortir al carrer, també les reservades a les persones més grans de 70 anys, i també la mobilitat és lliure a l'interior de la província o regió sanitària.

- Bars i restaurants podran omplir les terrasses fins un 75% a la barra i als espais interiors fins al 50%, i hi haurà un servei prioritari per als més grans de 65 anys.

- Hotels i allotjaments turístics podran obrir les zones comunes i ocupar-les fins al 50% de l'aforament, i s'hi podran fer activitats de fins a 20 assistents i congressos de fins a 80 persones.

- Podran obrir els bars d'oci nocturn i les discoteques, però només amb un 30% màxim d'ocupació de l'aforament. No es poden fer servir, però, les pistes de ball per ballar-hi. Fa una setmana el govern espanyol va prohibir que aquests locals obrissin, els propietaris es van queixar, i ara s'ha canviat.

- Teatres, cinemes, auditoris i circs poden obrir amb un màxim del 50% d'aforament amb localitats preassignades. Altres tipus d'espectacles poden obrir amb un màxim de 80 persones en locals interiors i 800 en espais exteriors.

Un quintet de corda toca a la sala del Museu del Prado dedicada a Velázquez, aquest dissabte a Madrid (Reuters)

- Els museus poden admetre grups de fins a 20 persones, i les biblioteques poden acollir fins al 50% de l'aforament, i també fer-hi activitats si compleixen amb aquestes limitacions.

- Zoològics, aquaris, casinos, bingos i altres centres recreatius i turístics poden obrir i acollir un màxim del 50% de l'aforament en espais oberts i del 30% en espais tancats.

- Als espais naturals es poden fer activitats en grups de fins a 30 persones.

- Gimnasos i equipaments esportius poden funcionar sense cita prèvia i s'hi pot fer esport o entrenar en grups de fins a 20 persones. També s'hi poden jugar partits a porta tancada.

- Ludoteques, casals i activitats a la natura per a nens i joves poden funcionar amb un 30% de l'aforament, amb un màxim de 80 persones en espais tancats i 200 a l'aire lliure. Les activitats en grup caldrà fer-les amb un màxim de 10 persones.

- Poden obrir les places de toros, fins a un 50% de l'aforament, i amb un màxim de 800 persones. Això en fase 3, perquè el BOE d'aquest dissabte també permet obrir-les en fase 2, amb un 30% de l'aforament, i amb un màxim de 400 persones.

Comerç

- Tota mena de comerços poden obrir sense límit de superfície, amb un màxim del 50% de l'aforament. Els centres comercials poden ocupar un màxim del 40% de l'aforament de les zones comunes.

- Els mercats ambulants poden obrir amb el 50% de les parades i amb control de l'afluència de públic per mantenir les distàncies recomanades.

Una dona protegida amb màscares s'emprova roba en una botiga, aquest dissabte a Barcelona (Reuters)

Activitats socials

- Es poden fer trobades socials de fins a 20 persones, que poden passejar juntes encara que no convisquin.

- Es poden celebrar casaments i convits amb un màxim de 150 persones a l'aire lliure i 75 en espais tancats, seguint les normes establertes per a l'hostaleria.

- Les vetlles funeràries poden fer-se amb un màxim de 50 persones a l'aire lliure i 25 en locals interiors. Als funerals i les cerimònies d'enterrament o de comiat hi poden assistir fins a 50 persones.

- Esglésies i temples poden fer missa i celebracions amb un màxim del 75% de l'aforament.

Funeral per les víctimes del coronavirus, aquest dijous a la catedral de Sevilla (Reuters)

Transports

- Trens, metros i autobusos podran omplir el 100% dels seients. Fins ara només es podia fins al 50%. En el cas de viatjar dret, s'estableix que per cada metre quadrat hi podrà haver un màxim de 2 persones.

Recomanen l'ús repartit de mitjans de transport per evitar el col·lapse en la desescalada
El metro aquests dies a Barcelona (ACN)

- A les motos, tant el conductor com l'acompanyant, si en porta, hauran de portar guants. Serveixen els que utilitzen habitualment els motoristes.

- A cotxes i taxis hi podran viatjar 2 persones per filera de seients com a màxim. Podran omplir el vehicle si els que l'utilitzen conviuen al mateix domicili.

La fase 3, competència autonòmica

De tota manera, les autonomies que tinguin territoris en fase 3 tindran control sobre les mesures que s'hi apliquen, i podran decidir si n'eliminen algunes o si n'afegeixen d'altres que considerin oportunes.

També podran decidir quins territoris surten de les fases de la desescalada i, per tant, ja no s'hi aplicarà l'estat d'alarma.

El que no podran fer les comunitats autònomes és decidir si els seus ciutadans poden sortir del territori autonòmic, cosa que queda en mans del govern central.

Assistents al Museu Reina Sofia de Madrid, aquest dissabte contemplant el "Guernica" de Picasso (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaFases de la desescalada
Anar al contingut