Barcelona

Tot apunta que el tall del cable de fibra òptica a la línia de l'AVE ha estat un sabotatge

El cable de coure està molt més cotitzat al mercat negre i és més fàcil de manipular que el de fibra òptica

RedaccióActualitzat

Hi ha dues hipòtesis sobre què ha provocat l'aturada en plena hora punta que ha afectat 30 AVEs i milers de persones. Una primera, el sabotatge, que tot i que no se sap amb quina intenció, és la que pren més força després que els Mossos d'Esquadra han obert una investigació.
De fet, la manera com han estat tallats els cables demostraria aquesta línia d'investigació: haurien tallat el cable principal i els d'emergències.

L'altra hipòtesi és que els lladres volien robar cable de coure però s'han equivocat i han tallat el de fibra òptica. I és que el cable de coure està molt més cotitzat al mercat negre i és més fàcil de manipular.

Quina és la diferència entre el cable de coure i el de fibra òptica?

El cable de fibra òptica, de fet, no té sortida al mercat negre i no és habitual que el robin. A dins, incorpora nombrosos cables de diferents colors que són els que transmeten la informació. Aquests cables estan fets de vidre, un material molt delicat, difícil de manipular i que pot quedar inutilitzat fàcilment.

En canvi, el cable de coure, que està format per uns cables més fins per transmetre electricitat i un de més gruixut per transmetre dades, és el més buscat pels lladres. És un material que es paga més al mercat negre, és més fàcil de manipular i sempre es pot reciclar. El coure es pot fondre i reutilitzar per al que sigui de manera il·limitada.

En els últims anys s'ha triplicat el valor del cable de coure, sobretot per la gran demanda de la Xina, tot i que en els últims mesos s'ha rebaixat el seu preu. Un quilo de coure es ven actualment a 7 euros mentre que el de fibra òptica nou i en perfecte estat valdria 2 euros.

Des de principis d'any, Adif ha presentat més de 350 denúncies per actes vandàlics a la xarxa ferroviària de Catalunya. A Catalunya s'han fet la meitat de robatoris registrats a tot Espanya. En total s'han robat uns 75.600 metres de cable des del gener fins al mes d'abril, gairebé la meitat a les comarques de Barcelona, segons l'administrador d'infraestructures ferroviàries.

Per robar el cable, els lladres acostumen a enganxar el cable a una furgoneta o a un cotxe i el tiren per endur-se'l i tornar-lo a revendre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut