La plataforma de llançament aquest dissabte (Reuters/Steve Nesius)

La NASA suspèn per segon cop el llançament del coet de la missió Artemis a la Lluna

Els tècnics han detectat una fuita en un conducte de subministrament d'hidrogen líquid a la nau i tots els intents per arreglar-ho han estat "infructuosos"

RedaccióActualitzat

Suspès definitivament el segon intent de llançar a l'espai la nau de la missió Artemis 1 de la NASA, que vol portar de nou humans a la Lluna.

Aquest dissabte a la tarda s'han detectat problemes d'última hora al Centre Espacial Kennedy dels Estats Units, on estava previst el llançament a partir de les 8.17 del vespre hora catalana, després que dilluns es va haver d'ajornar també per problemes tècnics.

Uns moments abans de l'hora prevista d'enlairament, els tècnics han detectat una nova fuita en un conducte de subministrament d'hidrogen líquid. Tots els intents d'arreglar-ho han estat "infructuosos", segons la NASA, i l'equip ha recomanat no fer el llançament.


Programa a la Lluna

El nou programa de l'agència espacial nord-americana busca tornar a portar humans a la Lluna 50 anys després del final de les missions Apollo.

El coet Space Launch System (SLS), el més potent construït fins ara, amb la càpsula espacial Orion, espera a la plataforma de llançament a Cap Canaveral, a Florida.

Des de dilluns, els tècnics havien revisat i reparat la fuita de combustible en un dels motors del coet, que va causar la cancel·lació del primer intent de llançament. També havien reparat un sensor de temperatura defectuós i algunes esquerdes a l'escuma d'aïllament.

Dilluns el compte enrere es va aturar 40 minuts abans de l'hora prevista
Dilluns, el compte enrere es va aturar 40 minuts abans de l'hora prevista (EFE/Cristóbal Herrera-Ulashkevich)

Descarten un llançament els propers dies

Els tècnics de la NASA han descartat un nou intent per a dilluns 5 o dimarts 6, i a principis de setmana miraran d'establir un nou calendari, tot i que no es preveu un nou intent, com a mínim, fins a finals de setembre.

Tot sembla indicar, a més, que la reparació de la fuita no es farà a la plataforma de llançament, sinó que s'haurà de traslladar la càpsula i el coet de nou a l'edifici de muntatge (Vehicle Assembly Building) i fer allà les reparacions.


De la Lluna a Mart

Després de dècades centrant els viatges espacials en l'òrbita terrestre, la NASA torna a apostar per la Lluna en aquest programa Artemis, anomenat així per la germana bessona d'Apol·lo. Aquest programa va portar a caminar pel satèl·lit terrestre dotze astronautes entre el 1969 i el 1972.

Artemis 1, la missió prevista per a aquest dissabte, és la que ha de servir per provar tots els sistemes i mecanismes abans d'incloure tripulació a la nau. Està previst que duri 42 dies, 3 hores i 20 minuts.

Entre els elements per comprovar hi ha la potència del coet SLS per impulsar l'Orion cap a la Lluna. Perquè la nau espacial es pugui escapar de l'atracció de la gravetat de la Terra cal que arribi a una velocitat de 22.600 milles per hora, uns 36.300 km/h. Només així podrà agafar el rumb cap al satèl·lit terrestre.

De l'èxit d'aquesta missió en dependrà continuar amb la resta de fases del programa, que hauria de culminar amb l'arribada, de nou, d'astronautes a la Lluna, entre ells la primera dona a trepitjar la superfície lunar.

I, com a últim objectiu, el programa Artemis busca poder establir en un futur una base d'operacions que serveixi de trampolí per a possibles viatges tripulats a Mart.

ARXIVAT A:
La LlunaNASA
Anar al contingut