<b>"Tortell Poltrona, sense fronteres"</b>

<b>La proposta d'"El documental"</b>
"Tortell Poltrona, sense fronteres"

"Tortell Poltrona, sense fronteres"

La proposta d'"El documental"
Actualitzat

Dimecres 27 de juliol, "El documental" recupera "Tortell Poltrona, sense fronteres", de Marcel·lí Parés, un retrat que mostra la singularitat del personatge que ha creat Jaume Mateu per convertir-lo en una icona internacional del món del pallasso, aplaudit per la crítica i el públic durant dècades. L'emissió es farà pel Canal 33 a les 22.00

Tortell Poltrona ha esdevingut un referent en el món del circ reconegut amb nombrosos premis i amb l'èxit de públic. Els seus inicis es remunten als anys 70, just quan l'estètica del món de l'espectacle va canviar radicalment coincidint amb els canvis polítics que hi havia a Europa i, sobretot, a Espanya, on acabaven quaranta anys de dictadura. Es van aplicar cànons nous, posades en escena arriscades i una gran professionalitat que de seguida va atrapar nous públics. A Catalunya, els carrers s'omplien amb tot tipus de propostes innovadores i atrevides en música, dansa, teatre, espectacles de carrer... El circ, molt devaluat i allunyat de la cultura popular, va tornar als seus orígens amb propostes com les de Tortell Poltrona, que, a més, oferia un espectacle pensat i fet totalment en català.

Avui en dia, el circ, com l'entén Jaume Mateu o Tortell Poltrona, s'ha consolidat a casa nostra. Aquesta idea es materialitza al Circ Cric; establert al Montseny com a punt de referència; centre de treball, recerca i experimentació on es fusionen el circ, la música, el teatre i la dansa. Des del Circ Cric s'han fidelitzat fins a quatre generacions de públic entusiasta. Un públic que estima el circ de qualitat i omple la carpa cada vegada que s'obre per oferir una nova actuació. És una producció de Films de l'Orient en coproducció amb Televisió de Catalunya i Pallassos sense Fronteres, amb la col·laboració de l'ICEC.

Sinopsi

Un repàs professional i personal de la figura de Jaume Mateu, més conegut com a Tortell Poltrona, i la seva peculiar manera d'entendre el món. A partir del trencament estètic i de concepte que hi va haver a les arts escèniques arran de la fi de la dictadura franquista, Jaume Mateu sorgeix amb una idea de pallasso i una concepció del circ absolutament revolucionàries, que contrasten fortament amb la grisor predominant a l'època. Manel Joseph, Lluís Pasqual, Jordi Jané, Rosa M. Malet, entre molts altres, ens expliquen l'evolució del pallasso i de l'home que hi ha al darrere, compromès amb la societat, i fundador de Pallassos sense Fronteres l'any 1993. Després de 23 anys d'activitat, l'ONG ha fet més de 23.000 actuacions per tot el món amb escenaris improvisats en camps de refugiats, amb públic desplaçat per conflictes bèl·lics o accidents naturals.

 

Fitxa tècnica


Guió i direcció: Marcel·lí Parés
Producció executiva: Sandra Forn
Producció executiva TV3: Jordi Ambròs
Direcció de fotografia: Ignasi Llobet
Muntatge: Paula Morelló
Disseny de so: Angelo Vernuccio