Madrid

Torres-Dulce: Un mandat marcat per les discrepàncies

Malgrat ser nomenat pel govern del PP, són conegudes les discrepàncies amb el govern espanyol

RedaccióActualitzat

El fins ara fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va ser nomenat al càrrec el desembre de 2011 pel govern del PP. Tot i això, són conegudes les discrepàncies amb el govern espanyol i la falta de sintonia amb els ministres de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón i ara amb Rafael Catalá. I és que sempre ha defensat la seva autonomia d'actuació i ha denunciat la manca de mitjans de l'organisme. A més, ha mostrat el seu rebuig explícitament a reformes legals com el codi Processal Penal, ja que considerava que no complien amb les seves expectatives.

L'últim daltabaix conegut a la fiscalia, però, han estat les discrepàncies jurídiques pel 9-N entre Torres-Dulce i el fiscal superior de Catalunya, Romero de Tejada. Des de Catalunya no veien motius per presentar una querella contra Artur Mas i les conselleres Ortega i Rigau per la consulta del 9 de novembre i Torres-Dulce sí, i va haver de convocar la Junta de Fiscals, que li va donar suport per presentar-la.

Torres-Dulce, a més, sempre ha defensat que la querella pel 9-N ha demostrat que la fiscalia "no actua a cop d'ordre", sinó a través d'un debat jurídic, i que al final les decisions es prenen ajustades a l'estat de dret. Des del Senat, ara fa un mes, Torres-Dulce va assegurar: "En tot aquest procés, l'únic que m'ha preocupat és que es compleixin els principis que ordenen l'activitat del Ministeri Fiscal escrupolosament, escoltar sempre primer els fiscals, sotmetre-ho a la legalitat, comportar-se amb imparcialitat i que funcionin els principis d'unitat d'actuació i dependència jeràrquica." Uns dies més tard, al Congrés, afirmava que no se li podia dir que sigui procliu al govern de Rajoy i va posar com a exemple el fet que fos ell mateix qui havia demanat presó per a l'extresorer del PP Luis Bárcenas i les seves posicons contràries al Ministeri d'Interior en els casos "Bolinaga" i "Matas".

Després de la seva dimissió, Torres-Dulce tornarà a la fiscalia al capdavant del Tribunal Constitucional. El fins ara fiscal general de l'Estat va començar la seva carrera com a fiscal a Sevilla, Guadalajara i Madrid. El 1996 el van ascendir a fiscal de sala i des d'aleshores ha ocupat altres càrrecs com fiscal de sala del Tribunal Suprem d'Espanya, cap de la secció penal, vocal del Consell Fiscal i fiscal de sala a la fiscalia davant del Tribunal Constitucional, on ara vol tornar a exercir.

Torres-Dulce ha exercit de professor de Dret i ha escrit diverses publicacions especialitzades. Però també està fortament vinculat al món del cinema. N'ha fet seminaris, ha estat crític cinematogràfic de diaris i revistes com "Expansión" i "Telva" i n'ha escrit diversos llibres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut