Palma de Mallorca

Torres diu que trucaven a Urdangarin quan ja no era a Nóos perquè "sabíem que devia estar trist"

Els interrogatoris del fiscal, de l'advocada de l'Estat i de l'advocada de les Ïlles Balears evidencien l'entramat d'empreses i de facturació que va permetre desviar grans quantitats de diners de Nóos, mentre Torres intenta dominar la situació amb una actitud desafiant

RedaccióActualitzat

Les preguntes del fiscal Pedro Horrach en la segona jornada de l'interrogatori a Diego Torres s'han centrat en el Fòrum Illes Balears, pel qual l'Institut Nóos va cobrar al voltant de 2,5 milions d'euros. Torres ha reiterat que tot estava fiscalitzat i revisat pels participants del fòrum, entre els quals hi havia el govern balear.

Segons Torres, en un moment donat, el govern balear va deixar de pagar unes factures i va ser aleshores que Torres va demanar a Urdangarin que truqués a Pepote Ballester per aconseguir els pagaments. En aquell moment, Urdangarin ja havia deixat Noós per ordre de la Casa del Rei, però, segons Torres, mantenia contacte amb l'Institut, i el feien partícip totes les activitats:

"Ja havia deixat la presidència per recomanació de l'advocat del rei, i no participava en actes formals, però seguia informat, i durant la realització del Fòrum Illes Balears el trucàvem perquè sabíem que devia estar trist no podent ni participar-hi."

Torres ha assegurat que sempre va actuar "amb absoluta bona fe", i que "millor no podíem actuar", perquè, ha afirmat, fins i tot es van negar a realitzar actes només pels diners que els reportava, i que es limitaven a fer els que tenien contingut real. L'exsoci d'Urdangarin s'ha queixat del que han dit d'ell i de Nóos els testimonis que han parlat fins ara:

"Les mentides que hem hagut de sentir durant la primera setmana són al·lucinants."

Torres ha explicat que la sortida d'Urdangarin de Nóos quan van aparèixer les primeres sospites de frau va ser en realitat fictícia. A més ha precisat que va ser l'advocat de Joan Carles de Borbó el que els va ensenyar com fer-ho, per "disfressar" que no es veiessin les pretensions econòmiques que tenia Iñaki Urdangarin i l'afany de beneficiar-se de l'entramat d'empreses de Nóos.

A la tarda la sessió ha continuat amb l'interrogatori per part de l'advocada de l'estat, Dolores Ripoll, a la que Torres també ha intentat dominar com al fiscal, i se n'ha sortit en part. Ripoll, però, ha aconseguit preguntar-li sobre les més de 400 factures creuades entre empreses seves i d'Urdangarin i que van servir per desviar 8 milions d'euros.

L'interrogatori per part de l'advocada de les Ïlles Balears, però, Torres no l'ha pogut portar com volia, per l'actitud molt més calmada i serena d'aquesta. María Ángeles Berrocal li ha preguntat què entenia ell per una entitat sense ànim de lucre, i quan Torres ha intentat respondre amb evasives, ha repetit la pregunta. Berrocal ha assegurat que la immensa majoria de proveïdors de l'Institut Nóos eren empreses vinculades als responsables de l'entitat contractant.

 

Set hores d'interrogatori en la primera jornada

El dia anterior, dimarts, en la represa de la vista oral, Diego Torres va respondre les preguntes del fiscal amb evasives o al·legant ignorància, i es va dedicar a anar introduint acusacions i implicacions d'altres persones i d'institucions, responsabilitzant-los de les presumptes il·legalitats de Nóos.

Com ja era previsible, la Casa del Rei, el mateix rei Joan Carles, i la seva amiga, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, van anar apareixent en la seva declaració, acompanyats de documents que, segons ell, demostraven les seves afirmacions. Documents que, per cert, en el seu moment, el jutge instructor havia desestimat per aquest judici.

El que va rebre més, però, va ser Miguel Tejeiro, secretari de l'Institut Nóos i cunyat seu, al qual va responsabilitzar de totes les decisions en la gestió dels seus diners i de les seves empreses. Tejeiro és l'únic acusat pel "cas Nóos" que ha estat exculpat, perquè Manos Limpias va retirar els càrrecs contra ell per "motius d'estratègia processal."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut