Roger Torrent durant la conferència a Vitòria (ACN)
Roger Torrent durant la conferència a Vitòria (ACN)

Torrent: "Una sentència condemnatòria provocarà una onada d'indignació imparable"

En una conferència al País Basc, el president del Parlament ha dit que és urgent que Pedro Sánchez demostri el coratge necessari per tornar a la taula del diàleg

RedaccióActualitzat

Des d'Euskadi, el president del Parlament, Roger Torrent, ha respost a la Fiscalia del judici del procés. Torrent assegura que l'únic cop d'estat que hi va haver a Catalunya l'1 d'octubre va ser la violència policial contra els ciutadans que volien votar.

En una conferència a Vitòria amb la presència de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, el president de la cambra catalana ha demanat coratge a Pedro Sánchez per dialogar i alertava davant d'una sentència condemnatòria al judici del Suprem:

"És urgent que el president Sánchez demostri el coratge necessari per tornar a la taula del diàleg i negociar una solució democràtica al conflicte entre Catalunya i l'Estat. Si l'única proposta és la repressió, els temps s'acceleraran perquè una sentència condemnatòria generarà una ruptura política i emocional superior, fins i tot, a la que va suposar la sentència contra l'Estatut. L'onada d'indignació democràtica que provocarà serà, segur, imparable."


Torrent ha defensat la implicació de milers de persones en l'organització del referèndum. I ha criticat l'actuació de la Fiscalia en el judici de l'1-O:

"La mateixa fiscalia que justifica la violència policial i que demana 25 anys de presó per a Oriol Junqueras per haver organitzat un referèndum, té ara la barra d'afirmar que posar les urnes perquè la gent voti és un cop d'estat. L'únic cop d'estat que hi va haver a Catalunya l'1-O va ser la violència de la policia contra ciutadans pacífics que volien votar"


En aquest sentit, Roger Torrent ha assegurat que si la Fiscalia considera que organitzar el referèndum és un delicte, "hi hauria d'haver milers de persones assegudes al banc dels acusats". I sobre les conclusions presentades aquest dimarts al Tribunal Suprem, ha dit que resulta imprescindible acabar amb el procés judicial i fer política.

 

L'exlehendakari Juan José Ibarretxe amb Roger Torrent durant l'acte de Vitòria (ACN)​


Ibarretxe: "La societat basca hauria de fer més davant l'actitud miserable de l'Estat amb Catalunya"

En el mateix acte, Juan José Ibarretex ha fet autocrítica pel paper que està adoptant la societat basca en relació amb el conflicte català, que ha assegurat que podria ser més actiu. Dirigint-se a Torrent, Ibarretxe ha fet aquesta reflexió:

"Et seré sincer: no sé si, respecte a l'actitud miserable de l'estat espanyol, estem fent tot el que hauríem de fer. Penso que hauríem de fer més. Però també vull que sàpigues que jo crec en la política que va desenvolupar el lehendakari Aguirre, quan va dir que la causa catalana i la basca sempre aniran lligades"


L'exehendakari també ha garantit a Torrent "el reconeixement polític i l'estima" del poble basc, i ha assegurat que se senten "orgullosos" del procés català. Sobre el judici al Suprem, Ibarretxe ha pronosticat que Europa esmenarà els jutges espanyols, a qui ha acusat d'actuar venjativament per garantir que "ningú s'atreveix a exercir la democràcia".

Abans de la conferència, Roger Torrent s'ha reunit amb el president basc, Iñigo Urkullu, i aquest dimecres visitarà la Casa de Juntes de Gernika, on el rep la presidenta de la institució, Ana Otadui Biteri.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàRoger TorrentPaís Basc
Anar al contingut