El president del Parlament, Roger Torrent (ACN)
El president del Parlament, Roger Torrent (ACN)
Barcelona

Torrent portarà a l'ONU la denúncia per vulneració dels drets fonamentals dels diputats

La mesa del Parlament ha refermat el vot delegat de Puigdemont en els plens i rebutja la proposta de Cs i el PP

Actualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, portarà aquest dimecres a l'Alt Comissariat dels Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra la denúncia per la vulneració dels drets fonamentals dels diputats en la investidura.

Roger Torrent visitarà l'Oficina de l'Alt Comissariat dels Drets Humans per fer arribar personalment a les Nacions Unides el que qualifica d'"ingerències il·legítimes" de l'estat espanyol en el funcionament del Parlament.

La trobada serà una setmana després que el Tribunal Suprem impedís la investidura de Jordi Sànchez.

En una entrevista a "Els matins" de TV3, Torrent va afirmar la setmana passada que, després de la resolució de l'ONU que fixa mesures cautelars per protegir els drets de Sànchez, li "costava entendre que el Tribunal Suprem no fes cas d'una resolució que és molt clara, que se saltés aquesta legalitat internacional, continués vulnerant drets fonamentals i que Llarena decidisi seguir amb aquesta regressió dels drets polítics."

 

Crítiques de l'oposició

L'estada de Torrent a Ginebra ja ha rebut les critiques del portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa.

"Viatges per Europa del president del Parlament no els hem de pagar entre tots els catalans. Per defensar un pròfug de la justícia a l'estranger els catalans no ens hem de gastar els nostres diners".

També ha qüestionat el viatge la portaveu socialista, Eva Granados.

"Que es deixi de viatges i que deixi de buscar excuses. Potser és la seva mala consciència i els seus debats interns dins del bloc independentista que li força a fer aquest tipus de viatge".

 

El Parlament manté el vot delegat de Puigdemont

La mesa del Parlament, d'altra banda, ha refermat el vot delegat de Carles Puigdemont en els plens, rebutjant la proposta de Ciutadans i el PP perquè es revoqués. Ciutadans es planteja ara demanar l'empara del Tribunal Constitucional.

La mesa també demanarà formalment al Consell de Garanties que faci el dictamen sobre la reforma exprés de la llei de la presidència per investir president i prendre decisions de govern a distància. La reforma de la llei de la presidència es podria portar al ple la primera quinzena de maig.

Abans, dimecres que ve, hi haurà un ple ordinari per convalidar el decret que permetrà als funcionaris cobrar el 20% de la paga extra del 2012 que encara els deuen.

Els lletrats del Parlament, en contra del que sostenia la majoria independentista, diuen que el decret es pot convalidar sense que cap membre del govern el defensi davant el ple.

Anar al contingut