El president del Parlament, Roger Torrent, a "El matí de Catalunya Ràdio" (CCMA)

Torrent nega tenir "poder de decisió per controlar el rellotge" de les eleccions

Un informe dels lletrats apunta que la llei permetria un marge de temps sense fixar abans de comptar els 10 dies per convocar el ple del Parlament després de la inhabilitació de Torra

Actualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, diu que no allargaria el compte enrere cap a les eleccions, un cop es fes efectiva la inhabilitació del president Torra. L'informe jurídic del govern dona un marge al president del Parlament que ell, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha assegurat que només serà per fer quadrar les eleccions en diumenge, i que en cap cas aquest marge servirà per allargar la legislatura.

"Jo no tinc poder de decisió per controlar el rellotge, la llei marca els terminis d'una manera molt clara, i és que, a més a més, des d'un punt de vista democràtic, no tindria sentit pensar que el president del Parlament pot retenir el rellotge de la legislatura, o pot retenir el dret dels ciutadans i ciutadanes d'aquest país a expressar-se a les urnes. Els terminis estan molt marcats, podem convenir, i és de sentit comú, podem jugar amb aquest petit marge perquè les eleccions puguin caure en un diumenge, però no més."

Desmenteix així les informacions que apuntaven a aquesta possibilitat, segons un informe dels serveis jurídics de Presidència, sobre el qual Torrent ha dit que només li dona un marge de 2 o 3 dies.
 

Calendari per a les eleccions

Torrent ha explicat que "el Parlament té 10 dies des del decret de substitució", que es publicaria un cop es fes efectiva la inhabilitació del president Torra, que, segons ha explicat, seria automàtica a partir de la sentència del Suprem, per convocar el ple del Parlament.

En aquests 10 dies el president del Parlament iniciaria una roda d'entrevistes per determinar si hi ha cap candidat que tingui les majories suficients per afrontar una investidura. Si hi hagués candidat, se celebraria un debat d'investidura per elegir un nou president. Si no hi hagués cap candidat amb possibilitat de ser investit, es convocaria un altre ple -la llei parla d'un acte equivalent-, a partir del qual començaria a comptar el calendari per convocar les eleccions. És en aquest punt on Torrent situa el marge que li dona la llei, de 2 o 3 dies, per fer que les eleccions coincideixin amb un diumenge.

Torrent diu que els terminis que marca la llei són clars:

"10 dies per fer el ple, 2 mesos per a les eleccions i 54 per a la investidura."

 

 

La interpretació dels lletrats

En un principi, en l'informe els lletrats interpretaven que, abans de comptar els 10 dies per convocar el ple del Parlament, es podia allargar setmanes o mesos, sense un temps fixat. Aquesta falta de concreció permetria una negociació política entre els dos socis de govern sobre la data de les eleccions.

 

Interinatge limitat

Durant tot el període fins a tenir un nou govern, Pere Aragonès substituiria Torra de manera interina, en virtut del decret del consell de govern. El govern quedaria en funcions, però es mantindrien els mecanismes de control parlamentari. L'executiu continuarien en funcions amb una actuació limitada. No podria presentar projectes de llei ni tramitar pressupostos, però podria promulgar decrets llei urgents i s'hauria de sotmetre al control del Parlament. JxCat estaria en minoria al govern, i per això, segons Torrent, és necessari "un colideratge durant aquest termini d'interinatge", que hauria de ser "una situació el més limitada possible" en el temps.

Resposta a la inhabilitació

Torrent ha qualificat la inhabilitació del president Torra "d'escàndol democràtic" i ha denunciat que la Fiscalia de l'Estat "no faci res al respecte", Ha afegit que no es pot esperar cap altra resposta del Suprem que la inhabilitació ja que "actua per venjança".
En aquest sentit s'ha mostrat segur que "els partits estaran a l'alçada del moment."

"Hi ha d'haver una resposta política coordinada i consensuada dels partits majoritaris que s'han de posar d'acord en un missatge polític compartit. Hi ha bona predisposició i s'està avançant. Sóc optimista que serem el màxim de responsables i donarem una resposta unitària."

 

 

 

"L'indult no és la solució al conflicte polític"

Sobre la tramitació de l'indult als presos independentistes, Torrent ha assegurat que en cap cas és una contrapartida a donar suport al govern de Sánchez. Ha afegit, a més, que no és la solució al conflicte polític, tot i que accepta que pugui ser una solució a la situació personal dels presos.

"Per nosaltres, la solució és l'amnistia i l'autodeterminació. Si el govern espanyol té una altra proposta, que la posi sobre la taula. L'indult no és per nosaltres un gest de cara als pressupostos."

Torrent creu que la taula de negociació s'hauria de reunir, però que "si no ho fa o és purament cosmètica", el govern espanyol no trobarà cap suport d'ERC. "Hi ha d'haver conseqüències factibles i evidents", afegeix,

Finalment, Torrent ha afirmat que l'independentisme ha de ser més del 50% en les pròximes eleccions, i per això cal un "nou projecte polític" que superi "els vicis, els retrets i les batalletes".

 

ARXIVAT A:
Roger TorrentQuim TorraERCJxCatParlament de Catalunya
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut