El president del Parlament, Roger Torrent, durant la compareixença d'aquesta tarda (ACN)
El president del Parlament, Roger Torrent, durant la compareixença d'aquesta tarda (ACN)

Torrent manté Puigdemont: "la impugnació és un frau de llei contra la democràcia"

El president del Parlament defensa que sempre ha ofert diàleg i que el govern espanyol només respon amb amenaces i la judicialització de la justícia

Juli RodésActualitzat

El president del Parlament considera que "la impugnació anunciada avui després del Consell de Ministres no té cap fonament jurídic, i això ho sap qualsevol jurista" i "qualsevol ciutadà que tingui unes mínimes nocions de dret", i "ho ha expressat, també, el Consell d'Estat".

És per això que Roger Torrent considera que la mesura adoptada pel govern espanyol és "un frau de llei que atempta contra els drets dels electors de Catalunya" i "contra els drets dels diputats i diputades". I "atempta, en definitiva, contra la democràcia parlamentària" i "els fonaments bàsics del sistema democràtic".

Roger Torrent ha començat la compareixença remarcant que, des que és president del Parlament, ha apel·lat "sempre al diàleg i a la política" i que, en canvi, el govern espanyol només ha respost "amb amenaces i la judicialització de la política".

 

Segons Torrent, Carles Puigdemont "compleix tots els requisits legals per ser candidat" i "té l'absoluta legitimitat per ser-ho". I ha remarcat que ell, com a president del Parlament, no proposa un nom "segons el meu caprici ni la meva arbitrarietat", sinó "el nom del candidat que reuneix el suports parlamentaris suficients".

A més, ha recordat que les eleccions del 21 de desembre "van tenir una participació inèdita, rècord, i van atorgar un resultat molt clar" i que Carles Puigdemont "s'hi va poder presentar sense cap mena de restricció" i, després, "va poder adquirir l'acta de diputat amb els mateixos drets de representació que la resta de diputats i diputades".

"No pot ser que l'únic missatge que el govern espanyol traslladi a la ciutadania de Catalunya és que hem votat malament."

 

Torrent ha dit també que manté "la mà estesa" i "la voluntat sincera de diàleg", però que això no vol dir quedar-se de braços creuats. En aquest sentit, ha anunciat: "Un cop tinguem la notificació del Tribunal Constitucional estudiarem quina resposta hi donem des de l'àmbit jurídic i també des de l'àmbit polític."

El president del Parlament ha acabat la compareixença exigint "respecte pel vot dels catalans i les catalanes" el 21 de desembre.  

Torrent ha fet aquestes declaracions durant una compareixença feta després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat la impugnació de la investidura de Puigdemont al Tribunal Constitucional.

Es dona la circumstància que el govern espanyol ha adoptat aquesta decisió malgrat el pronunciament en contra del Consell d'Estat, l'òrgan consultiu que emet informes no vinculants. En concret, el Consell d'Estat considera que no es poden presentar recursos de manera preventiva o mesures cautelars, i que no es pot actuar en funció d'hipòtesis i actes previsibles, sinó que cal esperar un acte concret per poder-lo recórrer.

Ara per ara, el ple d'investidura del nou president de la Generalitat està convocat per al 30 de gener, dimarts que ve, a les 3 de la tarda. La convocatòria la va fer Torrent, com li correspon, després de fer una ronda de contactes amb els partits amb representació a la cambra legislativa catalana, de la qual va sortir amb la proposta de Carles Puigdemont com a candidat a la investidura.

 

Després d'haver-se reunit al Parlament amb els diversos grups parlamentaris, Torrent també s'ha desplaçat fins a Brussel·les per trobar-se amb Puigdemont i els altres quatre integrants de l'últim govern català, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret.

En la trobada, Torrent va transmetre a Puigdemont la necessitat que "hi hagi un govern el més ràpid possible, efectiu, que pugui treballar al més aviat possible, des del minut u, i que puguem recuperar les institucions de les mans del 155 i les traslladem a la ciutadania".

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàIndependènciaEleccions 21DInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut