Barcelona

Domènech i Iceta traslladen a Torrent que veuen inviable una investidura telemàtica

El nou president del Parlament ha començat la roda de contactes amb els partits per proposar el candidat amb més suports per a la investidura

RedaccióActualitzat

El nou president del Parlament, Roger Torrent, ja ha començat la ronda de contactes amb els grups, que tenen 10 dies per proposar els seus candidats a la investidura. Vint-i-quatre hores després de ser escollit, Torrent ha rebut al despatx d'audiències el cap de files de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech.

Domènech ha reiterat que no donaran suport a cap candidat de Junts per Catalunya. També ha assegurat que no veu viable la investidura a distància de Puigdemont:

"No és una proposta viable d'investidura perquè la Generalitat de Catalunya està a Catalunya (...). La conformació de la recuperació de les institucions i la construcció d'un nou govern s'ha de fer des de Catalunya, per tant, no des de Brussel·les".

"Ja vam dir en campanya que no participariem de fer a ningú de JxCat president de la Generalitat (...) I es veu refermat amb el que hem vist aquesta setmana de la sentència del cas Palau".

 

Posteriorment, Torrent s'ha trobat amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que tampoc veu possible una investidura a distància ni el vot delegat pels diputats que són a Brussel·les, després que aquest dijous tres dels cinc ja ho hagin demanat:

"No considerem que es pugui fer una investidura ni telemàtica ni per delegació".

"No entenem que es pugui demanar la delegació del vot de persones que no resideixen en el país".

"No creiem que s'hagin de produir nomenaments de persones que no puguin exercir amb plenitud de les seves responsabilitats".

 

Torrent vol enllestir aquest divendres mateix la ronda de contactes. Aquesta tarda té previst trobar-se amb PP i la CUP i demà amb JxCat, ERC i Cs. Carlos Carrizosa ha lamentat que el nou president del Parlament no hagi iniciat la ronda de contactes amb la força més votada.

Torrent també té sobre la taula viatjar a Brussel·les per parlar amb Puigdemont en persona, tal com li demana JxCat, que considera que les dues màximes autoritats del país s'han de trobar.

Primera reunió de la mesa

La possibilitat del vot delegat pels diputats que són a Brussel·les no ha estat tractada en la primera reunió de la mesa que s'ha fet aquest dijous al matí.

 

La sessió d'investidura, com a màxim el 31 de gener

Amb el candidat que hagi obtingut més consens durant les converses amb els grups polítics, Torrent haurà de convocar el ple d'invetsidura, que el calendari situa a finals de mes. Al primer debat, el candidat necessita la majoria absoluta de la cambra, 68 de 135 diputats.

Si no, hi haurà un segon debat, dos dies després i una segona votació. En aquest cas, pot ser per majoria simple, amb més vots a favor que en contra.

Finalment, si no s'aconsegueix, s'obre una altra ronda de consultes. Es pot allargar dos mesos i, si no dona fruits, es dissol el Parlament.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut