Torrent demana al PSOE un "pacte de claredat" per fer un referèndum a Catalunya
El president del Parlament, Roger Torrent, al Fòrum Europa de Madrid (EFE)

Torrent demana a Sánchez un "pacte de claredat" per fer un referèndum a Catalunya

El president del Parlament ha advertit que si persisteix "el bloqueig, la persecució judicial i el menyspreu", la resposta serà "la mobilització permanent"

Actualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha exigit a Madrid un pacte de claredat entre el govern català i l'espanyol per convocar un referèndum d'autodeterminació. Torrent diu que l'Estat ha de fer una proposta seductora per a Catalunya i abandonar el camí de la repressió:

"Necessitem un pacte de claredat per fixar les circumstàncies i les condicions per a la celebració d'un referèndum. Si estem d'acord que en determinades circumstàncies seria injustificable retenir una part de la població contra la seva voluntat, hem de clarificar les condicions i les circumstàncies a partir de les quals els catalans i les catalanes podran decidir mitjançant un referèndum l'estatus polític i jurídic del seu país."


"Acords factibles" que no agradaran a tothom

Torrent ha reiterat que el conflicte entre Catalunya i Espanya només es pot resoldre des de la política i el diàleg i que cal trobar una "solució amb l'aval d'un pronunciament democràtic". Per Torrent, és necessari posar-se d'acord en el mètode per resoldre el conflicte i ha insistit que "a Catalunya ja hi ha el consens per fer un referèndum":

"Un estat democràtic no pot retenir per la força un territori. Consultar la ciutadania mai pot ser un problema en democràcia."

"En el procés de negociació cal buscar acords factibles", manté Torrent, que ha assegurat que la política espanyola no es pot imposar unilateralment sobre la catalana, així com tampoc l'independentisme català podrà aconseguir els seus objectius de forma unilateral. "Els bons acords mai són del grat de tothom", ha afegit.


La presó i la repressió no resoldran el conflicte

Torrent insisteix que "la presó, a més de ser cruel, és ineficaç per resoldre la crisi" i que "la repressió no porta enlloc".

En aquest sentit, el president del Parlament català ha reiterat que si l'Estat segueix en "el bloqueig, la persecució judicial i el menyspreu" a les reivindicacions catalanes, la resposta del sobiranisme no serà la "resignació" sinó que serà la "mobilització per fer que el que avui sembla impossible, sigui inevitable".

"No renunciarem als nostres objectius polítics", ha dit Torrent que considera que la sentència del judici del procés redefinirà les relacions entre Catalunya i Espanya.


Sessió d'investidura de Sánchez, imminent

En un esmorzar informatiu, organitzat per Fòrum Europa de Madrid, Torrent també s'ha referit a la investidura de Sánchez. Ha subratllat que per ERC, "no hi haurà línies vermelles però tampoc xecs en blanc" i ha retret a Sánchez la seva absència:

"He vingut a bastir ponts, però Sánchez continua absent a Catalunya. No ha fet res per resoldre el conflicte, tret de gestos cosmètics."

Torrent diu que "no és acceptable que Pedro Sánchez no posi cap proposta sobre la taula" i que "un país no es pot governar des de la por".

Sobre l'elecció de Josep Borrell com a cap de la diplomàcia europea, Torrent ha estat crític: "No representa per a nosaltres un element esperançador. Mai ha mostrat actitud de diàleg, al contrari." Pel republicà, la resolució del conflicte català explicarà molt de com Europa resoldrà futurs conflictes.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut