Torrent defuig la polèmica: "Exili i presó són dues cares de la mateixa moneda"

El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, també diu que Junqueras va fer "referència a ell mateix" 

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, d'Esquerra Republicana de Catalunya, ha tret importància a l'últim episodi de tensió entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont.

En una entrevista a la cadena SER, ha dit que tant l'exili com la presó són conseqüència de la repressió de l'estat espanyol.

"El que va dir Junqueras és quina era la seva decisió personal. El meu partit té el president a la presó i la secretària general a l'exili. L'exili i la presó són dues cares de la mateixa moneda, de la moneda de la repressió. Les situacions són molt greus i molt difícils personalment i políticament en tots dos casos, a la presó i a l'exili." 


En una entrevista al diari francès "Le Figaro" publicada aquesta setmana, Junqueras ha explicat que l'octubre del 2017 pensava que podia anar a la presó, però va decidir quedar-se a Catalunya "per un sentit de responsabilitat amb els ciutadans", impressionat per l'exemple d'alguns personatges històrics.

"Sòcrates, Sèneca i Ciceró van tenir l'oportunitat de fugir i no ho van fer.  Aquesta responsabilitat cívica i ètica m'impressiona molt."


L'exvicepresident del govern amb Carles Puigdemont assegura, a més, que el fet "que un polític conegui aquesta realitat des de l'altre costat té un valor ètic".


"L'adversari és clar"

A preguntes sobre aquestes declaracions, Puigdemont ha respost, des d'Irlanda, on és aquests dies, que tindrà "paciència fins a la sentència" del judici del procés.

"Tots sabem on érem, el que vam fer. Jo sempre he dit que tindré paciència fins a la sentència. Després, cadascú explicarà el que hagi d'explicar."


Puigdemont també ha insistit, de tota manera, que "per a mi l'adversari és clar, l'adversari es diu: l'autoritarisme de l'Estat espanyol".

En aquest mateix sentit, ha lamentat que Junqueras no hagi pogut pronunciar en persona la conferència política que aquest dimarts ha llegit el seu germà, a Barcelona, "per culpa de la repressió de l'Estat espanyol, que ha violat tots els principis polítics, democràtics i ètics".


"És una referència a ell mateix" 

Aquest dimecres també ha volgut treure ferro al creuament de declaracions entre Junqueras i Puigdemont el conseller d'Exteriors de la Generalitat, Alfred Bosch. Com Torrent, considera que el líder d'ERC només va fer referència al seu cas personal, sense retreure res a ningú

 

 

"És una referència a ell mateix", ha dit en declaracions a TVE, abans de recordar que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, també és a l'exili, a la ciutat suïssa de Ginebra.

"Junqueras coneix la situació de Marta Rovira i sap que és una opció legítima."


"Protegir la pluralitat"

A la pregunta, d'altra banda, sobre si hi haurà llistes unitàries independentistes a les eleccions municipals i europees que s'han de fer el 26 de maig, Torrent ha respost que "el que hi ha d'haver és unitat d'acció, que no s'ha de confondre amb uniformitat".

"Hem de protegir la pluralitat ideològica de l'independentisme, del republicanisme, perquè és una riquesa. Hem de fomentar els matisos ideològics que hi ha en el moviment independentista, que són els que ens han fet créixer i ens permeten dialogar de tu a tu amb ciutadans que tenen una ideologia o una altra, però que volem sumar al projecte republicà."

 

 

Torrent ha afegit que els fets demostren que l'estat espanyol "està disposat a tot" per mantenir la unitat i s'ha preguntat "fins on estan disposats a acceptar que s'arribi, els demòcrates espanyols, només per impedir que els catalans votem."

ARXIVAT A:
Procés catalàRoger TorrentCarles PuigdemontOriol JunquerasAlfred BoschERCJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut