Barcelona

Torrent convoca per divendres el ple d'investidura de Jordi Sànchez

El president del Parlament adverteix el Suprem que si no atén la resolució de l'ONU "l'Estat estaria incomplint les seves obligacions internacionals"

Actualitzat

Ja hi ha data per al ple del debat d'investidura. El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat per divendres a les deu del matí el debat d'investidura de Jordi Sànchez.

Torrent ho ha notificat també per carta al jutge del Tribunal Supem Pablo Llarena, a qui ha instat que habiliti els mecanismes necessaris perquè Sànchez pugui sotmetre's al debat d'investidura atenent la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU sobre Sànchez

"La concessió de les mesures cautelars per part del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides implica una obligació de resultat a tots els poders de l'Estat i exigeix que s'habilitin els mecanismes necessaris perquè el diputat Jordi Sànchez pugui sotmetre's al debat d'investidura."

A més, adverteix que si el Suprem no atén la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU "l'Estat estaria incomplint les seves obligacions internacionals" i produint un "dany irreparable als drets polítics" de Sànchez.

"​En el cas que el Tribunal Suprem, com a poder de l'Estat interpel·lat pel Comitè de Drets Humans, no donés compliment a la resolució, s'estaria produint un dany irreparable als drets polítics del diputat Jordi Sànchez, i l'estat espanyol estaria incomplint les seves obligacions internacionals que, d'acord amb els articles 10.2 i 96 de la Constitució espanyola, també ha de garantir el poder judicial."

En la missiva, el president del Parlament diu que la presó preventiva "no pot ser utilitzada per limitar el legítim exercici dels drets polítics" de Sànchez.

"La presó preventiva no comporta la privació del dret al sufragi passiu, que inclou necessàriament el dret a ser elegit president de la Generalitat de Catalunya si així ho decideix una majoria parlamentària."

 

 

La decisió arriba després que dissabte Torrent va tornar a proposar formalment Sànchez com el candidat que més suports havia rebut després de la ronda telefònica de consultes.

Un encàrrec que Sànchez acceptava aquest diumenge:

Queda pendent saber si el jutge del Suprem Pablo Llarena deixarà sortir de la presó Jordi Sànchez perquè se sotmeti a la investidura. L'anterior convocatòria no es va poder celebrar precisament perquè Llarena no va autoritzar la sortida de Sànchez, que va renunciar a ser candidat.

 

JxCat no descarta tornar a optar per Puigdemont

Ara bé, si el jutge Pablo Llarena no deixés sortir Jordi Sànchez per sotmetre's a la investidura, Junts per Catalunya no descarta optar novament per Carles Puigdemont com a candidat. La seva portaveu, Elsa Artadi, ha volgut deixar clar que els advocats estudien si podria ser viable i ha recordat que la seva opció mai s'ha descartat i que per això s'està tramitant igualment al Parlament la reforma de la llei de presidència, que obre la porta a una investidura a distància.

La CUP creu que aquesta hauria de ser l'opció per al proper ple, mentre que ERC replica que hi donarien suport però refermen la urgència de poder formar un govern efectiu.

 

Una delegació d'ERC a Brussel·les

Una delegació d'ERC -entre els quals hi ha Sergi Sabrià o Alba Vergés- és a Brussel·les enmig del debat obert sobre si Toni Comín podrà delegar el seu vot al ple investidura de divendres.

Torrent va iniciar la darrera ronda de converses després que Turull l'informés que retirava la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. Ho va fer per telèfon després que Jordi Sànchez es va tornar a postular, animat per Carles Puigdemont. El president tornava a insisitir aquest dissabte des de Berlín que "Sànchez té intactes els drets com a diputat i pot ser elegit president".

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut