Barcelona

Torrent: "No entendríem que el rei no firmés el nomenament de Turull"

El president del Parlament subratlla que seria un atac a la democràcia i als drets humans que Turull, acabat d'investir, fos empresonat

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, es mostra convençut que el ple d'investidura de Jordi Turull, previst per aquest dijous a les cinc de la tarda, es farà perquè és "un ple d'investidura normal com tants d'altres s'han fet al Parlament". 

En una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", Torrent ha assegurat que Turull és el candidat proposat pels grups i que "té tots els drets polítics intactes per sotmetre's a un debat d'investidura". 

Davant les advertències del govern espanyol si el Parlament acaba votant Turull com a president de la Generalitat, Torrent ha tornat a advertir que la institució no accepta "ingerències" i que avui farà el que ha de fer:

"Avui el que farà el Parlament de Catalunya és fer el que ha de fer, que és fer política. Debatrem, parlarem i al final votarem. I si hi ha la confiança de la cambra en un candidat, en aquest cas amb Jordi Turull, tindrem president i si no haurem fet el que fa el Parlament de Catalunya, que és debatre i votar, més enllà d'ingerències i més enllà d'opinions respecte a la idoneïtat o si agrada més o menys un candidat a un ministre o a tot el govern espanyol, òbviament."

"Qui decideix qui és el president de la Generalitat és el Parlament de Catalunya, no cap altra ingerència."

"No entendríem que el rei no signés el nomenament"

Si finalment Turull surt escollit, el seu nomenament l'ha de signar el rei, i és deprés d'aquest pas que el president pot formar govern. Segons Torrent, no s'entendria que Felip VI no ho fes:

"El que diu el protocol i el que diu la llei és que el cap d'estat ha de signar el nomentament del president o presidenta que superi el debat d'investidura. Avui fem un debat d'investidura i si el candidat el supera no entendríem que no se signés aquest nomenament."

Pel president del Parlament tampoc s'entendria que un president de la Generalitat pugui entrar a la presó per una causa política. 

"És un despropòsit des d'un punt de vista democràtic, des d'un punt de vista d'estat de dret, des d'un punt de vista de drets humans, fins i tot, el fet que es pugui estar parlant que un president investit pel Parlament de Catalunya pugui entrar a la presó per una causa estrictament política."

Apel·lant a la "normalitat" del ple i "a la dignitat de la institució", Torrent espera que PP, Cs o PSC no intentin impedir-lo, tal com ja han anunciat.

ARXIVAT A:
InvestiduraIndependènciaProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut