El president del Parlament, Roger Torrent (ACN)
El president del Parlament, Roger Torrent (ACN)

Torrent aposta per un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència

El president del Parlament no descarta l'escenari de noves eleccions com a resposta a la sentència sobre l'1-O

ACN/ RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, aposta per un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència del judici del procés. Incloure els comuns i la CUP al govern és una fórmula que s'ha de tenir "forçosament" sobre la taula i si hi ha ocasió, s'ha de poder materialitzar, ha afirmat Torrent en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies:

"Una bona opció de concentració que representi l'esperit i la foto del 80%. Un govern que pivoti al voltant d'una agenda republicana que ha de constar fonamentalment en tres pilars: d'una banda, d'una agenda social, de l'altra d'un discurs evidentment antirepressiu però també la vocació a una solució democràtica al conflicte."

Aquesta opció, assegura, serviria per "enfortir" la institució i, alhora, fer visible "la foto del 3-O". I és que, per Torrent, la sentència representarà el final d'un cicle polític i n'obrirà un altre en què caldrà enfortir les institucions i els lideratges.

Ara bé, i seguint l'argumentació que ha fet Esquerra tot l'estiu, Torrent afirma que, si no hi pot haver govern de concentració, no s'han de descartar altres possibilitats com unes eleccions anticipades:

"Aquesta és una opció que forçosament hi ha de ser. Si es donen els condicionants necessaris, s'ha de poder materialitzar i s'han de mantenir obertes totes les possibilitats, incloses les eleccions."

De fet, ha destacat que les possibles alternatives no depenen només del Parlament, sinó del conjunt de forces sobiranistes i del govern, "especialment del president Torra". De totes maneres, Torrent defensa que cal apostar per aquella idea que acabi generant més consens entre el sobiranisme.

Pel president del Parlament, el govern de concentració traslladaria un missatge polític "claríssim" no només al país sinó també a l'Estat. Una mesura que considera que també enfortiria les institucions i ajudaria a forçar Madrid a asseure's a negociar el "referèndum inevitable". El president creu que cal coordinar aquestes majories per ser "guanyadors" i, més enllà de parlar d'una hipotètica desobediència institucional, aposta per definir quina és "l'estratègia per interpel·lar aquesta majoria més àmplia".

Sobre una nova etapa de desobediència civil, Torrent defensa que l'independentisme té "molt clar" que la resolució del conflicte serà "dialogat i negociat" i en un marc "multilateral". Ara bé, reconeix que, "evidentment", s'hauran de prendre decisions que no comptin amb el consentiment de l'Estat "per arribar a un estadi final del conflicte multilateral".

Des d'Esquerra, Roger Torrent també avala el conseller Josep Bargalló sobre la qüestió de confiança dient que "sense nous pressupostos és molt difícil que la legislatura avanci".

ARXIVAT A:
Roger TorrentProcés catalàJudici procés
Anar al contingut