Barcelona

Pla de govern de Torra: restituir Puigdemont i les lleis suspeses pel Constitucional

Durant la presentació del pla de govern, Torra ha anunciat la creació d'un fòrum cívic que debati els continguts d'una eventual Constitució catalana

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat el pla de govern per a aquesta XII legislatura. Aspira a un mandat de 4 anys, i ha marcat com a objectius la restitució de Puigdemont i la recuperació de les lleis aprovades la legislatura anterior i suspeses pel Tribunal Constitucional. També aposta per fer una "diada reivindicativa de la victòria", ha dit, de l'1 d'octubre.

Torra ha destacat que estem davant d'una legislatura "excepcional" marcada per l'aplicació de l'article 155 durant set mesos: "Els efectes del 155 són més profunds del que ens pensàvem. Sobretot per als més vulnerables". Va paralitzar més de 17.000 expedients, ha dit.

Ha remarcat que "la repressió no s'ha aturat" i que, ara "cal restituir el president Puigdemont".

"Aquesta fase de restitució la donem pràcticament per acabada, en el sentit que hem posat en marxa ja les institucions catalanes. Primer es va constituir el Parlament, després el govern, els seus diferents òrgans i entitats que el componen. Ara falta una peça essencialíssima en aquesta restitució, que és la restitució del president Puigdemont, que és també l'objectiu d'aquesta legislatura."

"D'ara endavant considerem que els objectius bàsics són la defensa dels drets civils, socials i nacionals del país. Per tant s'ha de recuperar aquella legislació tan progressista que el govern anterior va aprovar, potser la més progressista que s'ha aprovat mai en aquest país."

Quim Torra ha afirmat que l'executiu pretén aprovar tots els continguts de les lleis socials suspeses. Ha celebrat que La Moncloa hagi retirat el recurs d'inconstitucional contra la llei catalana de sanitat universal, però ha advertit: "Si el govern espanyol no aixeca la suspensió de les lleis socials, l'aixecarem nosaltres."

El president de la Generalitat s'ha compromès a "augmentar progressivament" la despesa social del govern durant el seu mandat, i ha assenyalat que, per poder-ho fer, és vital l'aprovació dels Pressupostos Catalans del 2019. Es vol prioritzar, ha dit, les cobertures relacionades amb l'educació, la salut i els serveis socials.

 

 

Torra impulsa un fòrum cívic que marqui "les línies cap a la república"

El president de la Generalitat ha anunciat que, abans del 15 d'octubre, espera que ja estigui en marxa un "Fòrum Cívic, Social i Constituent", que s'encarregarà de debatre els continguts d'una eventual Constitució de Catalunya.

"Aquest octubre veurà la llum el Fòrum Cívic Social i Constituent, que es proposa ser un debat de país, a fons, amb la voluntat de traçar les línies d'aquest cap a la república."

Quim Torra ha assegurat que el consell que dirigirà els treballs d'aquest fòrum tindrà una composició "àmplia, plural, molt diversa", encara que no ha volgut avançar noms. Ha explicat que aquest fòrum tindrà "delegacions a totes les vegueries" de Catalunya i servirà per traçar les "bases del que ha de ser la Constitució de Catalunya".

El govern també preveu en el pla presentat la "millora del model de policia catalana i el seu encaix en el sistema de seguretat pública de Catalunya", amb un increment de la plantilla de Mossos d'Esquadra, sense que es concreti quants efectius més.

"El primer d'octubre és un dia de victòria"

En la seva compareixença informativa al Palau de la Generalitat, Torra ha fet una crida als catalans a commemorar l'1 d'octubre com un "dia de victòria", sense una "mirada nostàlgica o sentimental, ni tan sols indignada" per "les porres i les càrregues" policials per evitar la celebració d'un referèndum a Catalunya. Ha subratllat que l'1-O de l'any passat "els catalans es van enfrontar de manera pacífica i democràtica a l'estat espanyol per exercir el seu dret a l'autodeterminació", i que, per tant, s'ha de commemorar com una "Diada reivindicativa".

Torra ha fet una "apel·lació al poble de Catalunya" a la "mobilització davant els mesos que vénen per davant", amb la perspectiva del judici als dirigents independentistes.

A preguntes dels periodistes, Quim Torra també ha explicat que havia parlat per telèfon amb Pedro Sánchez, per demanar-li la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes. Li va traslladar, ha dit, el "malestar" de la Generalitat pel xat dels jutges en el qual es fan comentaris insultants contra els independentistes. Torra ha assenyalat que Sánchez va apel·lar a la independència del poder judicial.

Queda pendent, mentrestant, la data de la pròxima trobada entre els dos presidents, que s'hauria de fer a Barcelona.

 

 

Torra desitja un "fracàs important" per a Valls

De cara a les municipals del maig, el president de la Generalitat ha desitjat a l'exprimer ministre francès Manuel Valls que reculli un "fracàs important" en la carrera electoral cap a l'alcaldia de Barcelona. Ha expressat el seu "respecte" cap a l'avi i el pare de Valls, a qui ha definit com a "grans catalans", Torra ha constatat que l'exprimer ministre "ha manifestat sempre opinions radicalment contràries" al projecte independentista.

Després que Valls publiqués un tuit divendres passat en el qual adjuntava una fotografia dels seus peus sobre les característiques rajoles de les voreres de Barcelona, Torra ha ironitzat: "Em sembla molt bé que vulgui ser alcalde de Barcelona. Veurem si a part de les rajoles del terra de Barcelona coneix una mica més aquest país".

I ha destacat que seria "molt important" que l'independentisme configuri una "candidatura unitària per guanyar les eleccions" a la capital catalana.

ARXIVAT A:
Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut