El president de la Generalitat, Quim Torra, a la porta de Soto del Real
El president de la Generalitat, Quim Torra, a la porta de Soto del Real
Madrid

Torra acusa Sánchez de "recular" i li demana coratge per mantenir el diàleg

Quim Torra, després de visitar els presos independentistes a Madrid, diu que està més convençut que mai que el judici "no serà just"

RedaccióActualitzat

L'endemà de l'anunci de la suspensió del diàleg amb la Generalitat que va fer la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i a tres dies de l'obertura del judici, Quim Torra ha visitat aquest matí els líders independentistes a les presons madrilenyes.

El president català demana a Pedro Sánchez "coratge i valentia per continuar amb el diàleg" i li recorda que el govern de la Generalitat "també assumeix riscos, perquè la política demanda haver d'assumir riscos."

A la porta de la presó de Soto del Real, Torra ha negat que hagi estat la Generalitat qui ha trencat el diàleg amb el govern de Pedro Sánchez. El president català ha dit que el seu govern està "clavat" a la taula de diàleg i porta sempre per bandera "el diàleg i l'autodeterminació":

"Nosaltres no ens hem aixecat de la taula de diàleg. El diàleg l'ha trencat el govern espanyol. Nosaltres estem clavats a la taula del diàleg, però un diàleg amb garanties, calendaris i contingut."

"Nosaltres portem la bandera del diàleg i de l'autodeterminació. Sempre hem estat explicant el mateix, a tot arreu.  Amb aquestes banderes sortim al món. Des de la primera reunió amb Sánchez sempre hem explicat el mateix, també a les converses de Pedralbes. Sempre hem defensat que cal una solució política per a un conflicte polític."

Torra s'ha mostrat sorprès del canvi d'actitud del govern socialista quan, diu, els últims dies s'estava "avançant en la concreció del diàleg". I apunta dos possibles factors que hagin fet "recular" Pedro Sánchez:

"Durant aquests últims dies estaven avançant en la concreció d'aquest diàleg. No entenem què ha passat aquestes últimes hores, per què aquesta reculada. Potser ha estat l'amenaça de la mobilització de la ultradreta espanyola, potser les diferents ànimes dins el PSOE han influït en aquesta marxa enrere."

 

Torra ha visitat primer Alcalá-Meco, on estan empresonades des de fa vuit dies Carme Forcadell i Dolors Bassa. El president de la Generatitat hi ha estat una hora i vint minuts i ha sortit en una furgoneta amb vidres tintats que no s'ha aturat davant els periodistes que l'esperaven.

Dues hores més tard, Quim Torra ha arribat a la presó de Soto del Real per trobar-se també amb l'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Raül Romeva i els líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 

"Altaveu" dels presos independentistes

Després de conversar amb els presos, Torra ha dit que està més convençut que mai que "aquest no serà un judici just". Denuncia les condicions en què es van traslladar els líders independentistes fins a Madrid i també que el fet d'haver d'anar diàriament a totes les sessions del judici des de les presons on estan interns els impedirà "preparar un judici amb garanties". 

Torra ha explicat que Jordi Sànchez li ha demanat que continuï sent el seu altaveu: "Surt i digue'ls que defensarem el diàleg i l'autodeterminació, que sempre han d'anar junts."

 

 

És la primera visita del president als presos des que, ara fa una setmana, els va acomiadar a la presó de Brians, d'on van ser traslladats a Madrid.

La visita del president Torra és una mostra de suport del govern de la Generalitat. Està previst que Torra assisteixi aquest dimarts a la sessió inicial del judici, juntament amb el vicepresident, Pere Aragonès. Dimarts, dia 12, es farà la primera sessió de la fase oral del procés judicial.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàQuim TorraOriol JunquerasCarme ForcadellDolors BassaJoaquim FornJordi CuixartJordi SànchezJosep RullRaül RomevaJordi Turull
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut