Pla mitjà del president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva intervenció a la 30a Trobada Empresarial al Pirineu, a la Sala Sant Domènec de…
Pla mitjà del president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva intervenció a la 30a Trobada Empresarial al Pirineu, a la Sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell. Imatge del 7 de juny de 2019 (Horitzontal).

Torra sosté que l'elecció de Barcelona situa Catalunya "al capdavant de la supercomputació a Europa"

ACN La Seu d'Urgell.-El president de la Generalitat, Quim Torra, considera que l'elecció de la candidatura de Barcelona per acollir un dels tres centres de computació d'alt rendiment d'Europa és una "bona noticia de país" perquè "garanteix que Catalunya ocupi un lloc de lideratge a Europa en el tema de supercomputació". Torra ha destacat la inversió de 100 milions d'euros per part de la Comissió Europea que comportarà acollir el superordinador MareNostrum5, "la més alta en recerca" que es farà a l'Estat", segons ha dit el president de la Generalitat. Per Torra, Catalunya "ha de ser capaç de liderar la revolució digital i tecnològica" i, en aquest sentit, ha posat en valor el triangle que conformen l'Administració, les universitats i els centres de recerca en el marc del Pacte nacional per la societat del coneixement.

Quim Torra ha expressat "la satisfacció immensa" del Govern després que la Comissió Europea hagi escollit Catalunya i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) per acollir un dels tres supercomputadors d'alta capacitat europeus, el Marenostrum 5. Tal com ha explicat el president de la Generalitat, l'arribada d'aquest supercomputador d'alta capacitat Catalunya podrà "liderar la revolució digital i tecnològica" a Europa i "ocupar una posició de lideratge en temes de supercomputació".Torra ha fet aquestes declaracions en el marc de la 30a Trobada Empresarial al Pirineu, que se celebra a la Seu d'Urgell, i ha aprofitat per agrair a tot el personal del BSC i el seu director general, Mateo Valera, "la tasca de tots aquestes anys al front d'aquesta instal·lació capdavantera". El cap de l'executiu ha fet extensiu el seu agraïment al Departament d'Empresa i Coneixement, amb la consellera Àngels Chacón al capdavant, i a la Universitat Politècnica de Catalunya i el seu rector, Francesc Torres. "El triangle d'administracions i universitats i centres de recerca ha de ser l'eix del Pacte Nacional de la Societat del Coneixement que impulsa la Generalitat", ha conclòs. La Comissió Europea ha apostat per Catalunya i el Barcelona Supercomputing Center com un dels centres que acolliran un dels superordinadors pre-exascala de la xarxa de supercomputadors d'alta capacitat europea. La CE ha anunciat el pla per adquirir vuit superordinadors: tres màquines pre-exascala (amb un rendiment pic d'almenys 150 Petaflops) i cinc supercomputadors petascala (capaços d'executar almenys 4 Petaflops). El futur superordinador del BSC, el MareNostrum 5, tindrà una potència pic de 200 Petaflops (200 mil bilions d'operacions per segon) i es posarà en marxa el 31 de desembre del 2020. La Unió Europea podria invertir en el superordinador al voltant de 100 milions d'euros, la seva inversió més alta en una infraestructura de recerca a Espanya. El BSC va ser creat el 2004 pel govern espanyol, la Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), al voltant d'un grup de professors de la UPC liderats per Mateo Valero i del primer supercomputador, MareNostrum 1. Des d'aleshores, ha experimentat un creixement notable i ha passat de ser un centre de 60 persones a tenir una plantilla de més de 600 treballadors altament qualificats, que provenen de més de 40 països diferents. Aquest anunci, a banda de situar el BSC en el mapa europeu de la supercomputació que s'acaba de crear, suposarà un salt d'escala respecte a les infraestructures actuals del Barcelona Supercomputing Center.

Anar al contingut