Torra sobre l'inici del curs escolar: "S'hauran de contractar milers de professors"

El president de la Generalitat diu que caldrà "triplicar les aules", com s'han hagut de triplicar les UCI

Juli Rodés AlmerActualitzat

L'"emergència educativa" a la qual es va referir fa uns dies el conseller d'Educació, Josep Bargalló, és, ara mateix, una de les prioritats del govern.

Així ho ha volgut remarcar el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha reconegut que caldrà "fer un esforç gegantí, com en Salut".

"El nostre objectiu és que tots els nens puguin tornar a l'escola."


Entrevistat en el programa "El matí de Catalunya Ràdio", Torra ha reconegut que aquest esforç passa, entre altres coses, per contractar més personal docent de cara a l'inici del curs 2020-2021.

Sense concretar xifres, perquè ha explicat que "s'estan estudiant", Torra ha parlat de "milers de professors que s'hauran de contractar".

També ha dit que caldrà "triplicar les aules" -com s'han triplicat les UCI- cosa que, en molts casos, voldrà dir ocupar altres espais, com centres cívics o biblioteques, equipaments sovint municipals.

Per això, el president ha defensat que cal una "absoluta unitat" amb el món local per abordar l'inici del pròxim curs en condicions.

En aquest sentit, Torra ha admès:

"Ens falta molt més diàleg amb totes les entitats, els sindicats, els mestres i les mestres i les famílies per assegurar que aquest setembre tenim encarrilat l'inici de curs".


Un inici de curs de cara al qual el president pensa que es poden treure lliçons de l'experiència de l'obertura d'escoles, "amb un resultat correcte", que s'ha començat a fer aquesta setmana en algunes regions sanitàries.


Els sanitaris "tenen tota la raó"

Sobre les reivindicacions dels professionals de la salut, Torra considera que "tenen tota la raó" en les seves reivindicacions i que "no pot ser que en aquest país apel·lem només al vocacionisme".

Ha admès que els treballadors de la salut i del sector sociosanitari estan retribuïts "molt malament" i ha afegit que la pandèmia ha de servir perquè els ciutadans vegin què és essencial i què no, i que "la gent que ens cuida és essencial".

Per això, ha dit, "han de poder fer la seva feina amb tota la dignitat" i estar més ben pagats, cosa que el govern està treballant perquè sigui una realitat "com més aviat millor".

A més, ha dit que no es tracta només d'apujar sous, sinó de fer una política retributiva diferent: "Si volem no cometre els errors del passat, si volem fer les coses diferent, passa per polítiques retributives diferents."

En aquest sentit, el president ha explicat que fa 3 o 4 setmanes que tots dels departaments de la Generalitat estan "reprioritzant" les partides dels pressupostos "per reorientar les polítiques" i fer front a la reactivació econòmica i la protecció social.


Situació econòmica "gravíssima"

Torra ha reconegut que sectors com el turisme, el comerç i la cultura tindran pèrdues econòmiques de milers de milions d'euros.

També que caldrà allargar ERTO oberts a l'inici del confinament i que alguns acabaran en ERO, amb els treballadors a l'atur.

Un atur que ha crescut un 30 per cent respecte al mes de maig de l'any passat, i que encara pot empitjorar:

"Tenim més d'un milió de persones que tècnicament no estan a l'atur, però sí."


Per tot plegat, Torra ha parlat d'"una xifra esgarrifosa que no havíem tingut mai" i ha afirmat que "la situació és gravíssima".

Amb tot, ha afegit que "hi ha símptomes per a l'esperança", perquè s'han començat a recuperar les contractacions i les afiliacions.


No hi haurà retallades

Torra ha assegurat que, malgrat aquesta situació no hi haurà retallades: "Fa setmanes que dic que hem de fer el contrari", ha afirmat, i ha defensat que per poder fer front a la crisi generada per la Covid-19, la Generalitat ha de tenir més capacitat d'endeutament i ha de poder gestionar els recursos que genera.

"La situació és kafkiana: Catalunya genera recursos per fer front a totes les emergències i ens trobem en una situació horrible que no en podem disposar."


Nissan "es pot revertir"

Torra s'ha referit a la situació generada per Nissan amb l'anunci del tancament de les plantes que té a Catalunya, i s'ha mostrat convençut que si es manté una "unitat granítica" entre totes les parts implicades -administracions, sindicats, patronals- "es pot revertir la decisió" de la multinacional japonesa.

Ha dit que el govern no reconeix el representant de Nissan a Europa, que "ens ha menyspreat" i vol interlocució directa amb la direcció de l'empresa, a la qual exigeix conèixer "l'informe justificatiu que diu que no és viable" la fàbrica de Barcelona.

També ha afirmat que "necessitem posar un pla d'automoció sobre la taula" i que hi estan treballant amb el govern espanyol, tot i que la previsió econòmica que n'ha fet la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, li sembla insuficient.


"Hem fallat" als temporers

Sobre el problema d'allotjament dels temporers que recullen la fruita a Lleida, Torra ha admès que "hem fallat, perquè això no podia passar, que temporers dormin a la intempèrie no ens ho podem permetre".


Sense eleccions fins a encarrilar la crisi

El president de la Generalitat ha deixat clar que no té intenció de convocar eleccions a curt termini, perquè considera que ara les prioritats són unes altres.

"El ciutadà normal creu que la sortida ara és eleccions? No. En aquests moments la gent no em demana que convoqui eleccions, sinó que els resolgui els problemes."


També ha reiterat que, quan hi hagi eleccions, ell no s'hi presentarà:

"Quan acabi el servei que estic fent al país ho deixaré, jo no soc candidat."

ARXIVAT A:
Quim TorraJxCatERCEducació
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut