El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple monogràfic sobre la monarquia
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple monogràfic sobre la monarquia

Torra repta des del Parlament els ministres de Podem a dimitir per la fugida del rei

Ciutadans i el PSC han carregat contra Quim Torra perquè consideren innecessari el debat sobre la monarquia que s'ha fet al Parlament

RedaccióActualitzat

Ple extraordinari i atípic al Parlament, sobre la monarquia per la fugida de Joan Carles I. L'havia demanat el president Torra, que ha parlat d'un escàndol perpetrat amb la complicitat del govern espanyol. El president de la Generalitat ha remarcat que cap institució democràtica pot mirar cap a una altra banda i ha exigit que tots els ministres socialistes i d'Unides Podem dimiteixin per integritat.

El president Torra ha fet també una lectura en clau catalana de la crisi de la Casa del Rei. Hi ha, diu, dues alternatives:

"Les opcions avui són més clares i diàfanes que mai: o república catalana i independència, o monarquia espanyola i dependència".

Torra ha acusat la Casa del Rei de "corrupta" i ha reclamat tant l'abdicació de Felip VI com un referèndum sobre el model d'estat.

 

Ple monogràfic sobre la monarquia al Parlament
Ple monogràfic sobre la monarquia al Parlament (EFE / Enric Fontcuberta)

Pel que fa al paper de l'independentisme davant de la monarquia, ha garantit que el republicanisme català serà "al costat dels republicans espanyols", però que el seu projecte és el d'una Catalunya independent perquè "no és un problema de dretes o d'esquerres, sinó que el nacionalisme espanyol ha impregnat tots els colors que han governat Espanya".

Torra diu que el sobiranisme ajudarà a "substituir els Borbó a Espanya", però sempre que es respecti la voluntat dels catalans expressada al referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

"La independència és més urgent que abans. Ara ens cal per necessitat."


Crítiques a Podem i els comuns

"Com pot un republicà quedar-se de braços plegats davant de l'escàndol del rei Juan Carlos I?", ha preguntat Torra a Podem i els comuns. El president ha deplorat que el govern espanyol del PSOE i Unides Podem "empari la fugida, l'encobreixin i la facilitin sense cap mena de vergonya".

"Es comença impedint comissions d'investigació i s'acaba permetent la fugida nocturna d'un rei per un escàndol de corrupció descomunal."

Torra ha criticat que vulguin ser súbdits d'una "monarquia corrupta" quan "a priori lluiten contra la corrupció".

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple monogràfic sobre la monarquia
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple monogràfic sobre la monarquia (ACN / Guillem Roset)

 

Ciutadans, el PSC i el PP, oposats a la "confrontació"

Ciutadans i el PSC han carregat contra Quim Torra perquè consideren el debat innecessari, mentre que els comuns han marcat distàncies amb els socialistes.

Ciutadans ha criticat que el Parlament hagi obert el mes d'agost per debatre sobre qüestions sobre les quals no té competències. Una crítica que també comparteixen els socialistes i els comuns, que han dit que el que es fa és desviar l'atenció dels problemes reals, com la gestió que ha fet el govern de la pandèmia.

Tant Ciutadans com els socialistes i el PP han criticat en el seu torn de rèplica que Torra vulgui "generar confrontació". El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha lamentat que el ple hagi servit només "per crispar, dividir, no gestionar i no treballar". A parer seu, el debat només perseguia "atacar un símbol d'Espanya".

 

El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, al ple sobre la monarquia
El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, al ple sobre la monarquia (EFE / Enric Fontcuberta)

Miquel Iceta, del PSC, ha retret a Torra que no assistís a la conferència de presidents i com això pot perjudicar Catalunya. "Qui s'aïlla en una relació multilateral segurament traurà els pitjors resultats en la relació bilateral", ha apuntat, tot demanant-li que no faci res més que promogui la sortida d'empreses de Catalunya.

Durant els seus tres minuts, la presidenta del grup parlamentari de CatECP, Jèssica Albiach, ha acusat el president català "d'utilitzar qualsevol excusa per desgastar-nos" i li ha avançat que, si plantegen els propers comicis catalans com un plebiscit entre república i monarquia, ells es presentaran amb la "papereta republicana, plurinacional i social".

 

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya-En Comú Podem, Jèssica Albiach, al ple sobre la monarquia
La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, al ple sobre la monarquia (EFE / Enric Fontcuberta)



La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha respost a Torra que ha volgut ser "republicà i no se n'ha sortit".

"La república no és només el rei, és pa i un sostre per a tothom."

A parer seu, ser republicà "no només s'ha de dir, també fer" i ha lamentat actuacions com el desplegament dels Mossos a Poblet durant la visita de Felip VI "per reprimir el moviment independentista, que és qui pot tombar el règim del 78".

Per la seva part, el president del PPC, Alejandro Fernández, ha retret a Torra que estigui "menyspreant les minories". "La seva visió política té menys recorregut que la monarquia parlamentària a Espanya", ha afegit.

 

JxCat i ERC denuncien la justícia espanyola

Junts per Catalunya i Esquerra coincideixen a denunciar que la justícia espanyola prefereix mirar cap a un altre costat i perseguir l'independentisme que no pas jutjar la corrupció. 

Des d'ERC, Sergi Sabrià ha acusat Ciutadans de voler desviar l'atenció de la fugida del rei emèrit, el PSC de "pactar la fugida del corrupte" i fer "més gran el forat amb la gent", i Podem de ser-ne "corresponsables". "Ser republicans no és això", ha exclamat.

Finalment, en el seu darrer torn, el president del grup de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha exigit al PSC que "siguin valents" i s'investigui la corrupció de la monarquia; i a Podem "que facin alguna cosa". "No s'hi val a dir 'sí se puede' i 'no se quiere'", ha assegurat.

 

On és el rei?

Noves informacions situen ara el rei emèrit a Abu Dhabi, en un hotel de superluxe. Segons el diari ABC, hi hauria arribat dilluns en un jet privat des de Vigo. La Casa del Rei suma el cinquè dia de silenci sobre on és Joan Carles, que no serà amb la família reial a Mallorca.

 

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola MonarquiaBorbonsQuim TorraUnides PodemParlament de Catalunya
Anar al contingut