Torra reclama a Sánchez una renda ciutadana i que s'ajornin impostos pel coronavirus
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest diumenge durant la conferència de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez (ACN)

Torra reclama a Sánchez una renda ciutadana i que s'ajornin impostos pel coronavirus

El president de la Generalitat també ha demanat que s'elimini l'objectiu de dèficit de les administracions per poder-se endeutar

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit al del govern espanyol, Pedro Sánchez, que s'activin mesures socials i econòmiques més dràstiques de les que hi ara en marxa o previstes per als pròxims dies.

Segons un comunicat fet públic pel govern durant la conferència de Sánchez amb els presidents autonòmics, Torra li ha reclamat una renda de ciutadania per a treballadors i autònoms.

També una moratòria en el pagament de crèdits i hipoteques, i la suspensió del pagament d'impostos com l'IVA, l'IRPF i el de societats.

Que s'endeutin les administracions

Igualment amb el pagament de quotes dels autònoms i les cotitzacions a la Seguretat Social, tot amb l'objectiu que ningú quedi ofegat econòmicament:

"Empreses i treballadors han de tenir la seguretat que no s'hauran d'endeutar per fer front a aquesta situació d'emergència sanitària, social i econòmica, sinó que ho hauran de fer les administracions."

Torra també li ha demanat a Sánchez que s'elimini l'objectiu de dèficit de les administracions per incrementar la capacitat d'endeutament.

Segons el comunicat, el president de la Generalitat li ha agraït haver decidit frenar durant 15 dies l'activitat de la immensa majoria de sectors econòmics, i li ha traslladat el seu suport per executar aquesta mesura.

La conferència de presidents ha acabat poc després de les 3 de la tarda.

Aquest és el document que Torra ha fet arribar al govern de Pedro Sánchez:

La viabilitat de les empreses

Després d'aquest comunicat, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha precisat que les solucions econòmiques hauran de ser a llarg termini:

"Cal garantir la supervivència del teixit productiu, i no serveix evitar acomiadaments avui si després les empreses han de tancar perquè no tenen garantida la seva viabilitat econòmica i la liquiditat."

Meritxell Budó, portaveu del govern de la Generalitat, aquest diumenge

Budó també ha reclamat una solució per als 10.000 treballadors de la conca d'Òdena que no han pogut anar a treballar les últimes setmanes pel confinament de la zona, i també per a les empreses on treballen.

La consellera ha dit que ho han demanat al govern espanyol, i que espera que el pròxim Consell de Ministres de dimarts ho tracti per solucionar la inseguretat jurídica i econòmica en què es troben.

Urkullu "adaptarà amb responsabilitat" la "imposició" de Sánchez

Per la seva banda, el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha criticat Pedro Sánchez per la "imposició" d'aturar totes les activitats no essencials sense aclarir quines són.

Segons Urkullu, el seu govern "adaptarà amb responsabilitat" aquesta decisió alhora que ha reclamat que se n'aclareixi immediatament l'abast per evitar "confusió i incertesa".

El lehendakari ha acusat Sánchez de limitar-se a comunicar-los "decisions consumades", i ha assegurat que les tres conferències de presidents de les últimes setmanes han estat només "informatives", en cap cas "deliberatives".

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut