Torra reclama a Sánchez 40 mesures per "reactivar l'economia i salvar llocs de treball"

El president de la Generalitat xifra en 9.000 milions el deute pendent de l'Estat amb la Generalitat i reclama una resposta aquesta mateixa setmana

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat presentarà al govern espanyol 40 mesures per reactivar l'economia catalana. Torra ho ha anunciat en una declaració institucional en què ha explicat que ara és el moment de "salvar llocs de treball". Entre les mesures, la Generalitat reclama el retorn d'un deute històric de 9.000 milions, als que caldrà sumar-hi 4.000 milions més de despeses per la gestió de la Covid-19.

Torra portarà aquestes mesures a la reunió de presidents autonòmics d'aquest diumenge. Assegura que cal prendre decisions: "No podem perdre ni una hora més". El president de la Generalitat explica que ha demanat aquesta llista de mesures als seus consellers amb l'objectiu de redreçar la situació econòmica que ha deixat el confinament.

"El factor temps és clau, no podem perdre ni una hora més."

Entre les mesures, es recull un deute de 9.000 milions d'euros de l'Estat amb la Generalitat que inclouen la disposició addicional tercera de l'Estatut - que el Constitucional va limitar-, els diners del finançament dels Mossos entre el 2010 i 2017 i el deute de la llei de la dependència. A més, reclama el pagament dels ajuts estatals pels efectes del pas del temporal Gloria.

També ha demanat l'alliberament de superàvits i romanents per a ajuntaments o l'augment del topall de dèficit, que ara mateix està en el 0,2%.

Torra també reclama que es flexibilitzin els criteris d'arrelament social perquè les persones que són a Catalunya puguin regularitzar la seva situació i així poder trobar feina.

El president no ha detallat totes les mesures, que el govern ja ha publicat. Hi ha, però, mesures per al transport públic - que segons Torra tindrà una despesa extra de 500 milions -, ajudes per a la cultura o un pla de suport al sector vinícola.

També es demana que es facin públics "els índexs i els indicadors que fan canviar de fase de desescalada".

"Volem una resposta concreta i clara al llarg de la setmana que ve del govern espanyol"

La Generalitat reclama al govern espanyol que doni una resposta ràpida a aquestes peticions.

 


Sis objectius

El president Torra ha explicat que aquestes 40 mesures es poden resumir en sis objectius que té la Generalitat:

- Catalunya ha de poder decidir el seu futur i recuperar competències.

- Qualsevol decisió ha d'estar d'acord amb criteris sanitaris avalats pels experts. Torra assegura que ni hi poden haver pressions ni cedir als interessos de lobbys privats.

- Donar confiança a treballadors, autònoms i empresaris: "No tolerarem cap retallada, cal endeutar-se per salvar llocs de treball". Això implica, prorrogar els ERTOs "els dies que sigui necessaris" i que l'estat "aboni immediatament els pagaments pendents". També demana l'exempció de quotes i impostos a empreses i autònoms.

- Renda mínima vital, que el govern espanyol s'ha compromès ja a aprovar. Torra assegura que la Generalitat porta dos mesos i mig reclamant-la: "Llàstima d'aquest retard".

- Recursos: Torra diu que el govern vol la independència de Catalunya i assegura que amb "tota la sobirania" tindríem un país amb més recursos per atendre les necessitats de la gent. El president ha destacat el dèficit fiscal, xifrat en 16.000 milions d'euros.

- Acció davant l'emergència educativa. Torra diu que l'escola catalana "ha estat, ha de ser i serà un model d'èxit".


No a totes les pròrrogues

El president de la Generalitat, ha avançat a l'executiu espanyol que s'oposarà a l'estat d'alarma i a totes els pròrrogues que es proposin fins que Catalunya no pugui "decidir el seu futur" i no es recuperi totes les competències.

"Fins que això no passi, ens oposarem a tota pròrroga"

 

Visita a la conca d'Òdena

Torra ha enviat el condol a tots els catalans que han perdut algú en la pandèmia i ha anunciat que farà la seva primera visita des de l'inici del confinament. Serà a la conca d'Òdena la setmana vinent:

"La conca d'Òdena representa per a tots els catalans el dolor i el coratge; la foscor i la força,  i la unió i l'aliança per tirar endavant. Tindran tot el suport del govern de Catalunya."

Nova conferència de presidents

El president Torra participarà aquest diumenge en una nova reunió telemàtica de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez. Serà la que fa 11. En aquestes trobades, ha anat creixent el malestar dels presidents amb la gestió del govern espanyol per la pandèmia.

Fins ara, Torra, havia comparegut després de la conferència i moltes vegades s'ha queixat que el president espanyol fa públics els anuncis abans d'explicar-los a les autonomies. Segons ha explicat la consellera de presidència, Meritxell Budó, el president Torra reiterarà aquest diumenge la petició que la reunió "no només sigui un lloc per plantejar iniciatives, sinó també per fer balanç i retre comptes de totes les mesures adoptades, per avaluar la feina feta".

Torra ha explicat que anirà a la reunió amb voluntat constructiva per "fer propostes i aportar solucions".

"Moltes de les propostes han acabat sent adoptades pel govern espanyol, però lamentem el retard en prendre-les."

El govern assegura que cada diumenge s'ha vist com "les peticions de Catalunya han anat trobant cada cop més suport, i moltes de les propostes que semblaven no ser acollides o ser mal vistes s'han acabat assumint i duent a terme".


Ingrés mínim vital al juny

Torra ha fet aquesta declaració institucional el mateix dia que Sánchez ha anunciat que aprovarà l'ingrés mínim vital que serà efectiu al juny. I que, al juliol, Espanya es reobrirà al turisme internacional.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaQuim TorraGeneralitat de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut