Barcelona

Torra: "Quan el president et truca i t'ho demana, no pots dir que no"

Antoni d'ArmengolActualitzat

El qui ja és president de la Generalitat no té una trajectòria estrictament política. Quim Torra és advocat, escriptor i editor, i assegura que ha estat la voluntat de servei el que l'ha portat a acceptar l'encàrrec de Puigdemont.

TV3 l'ha entrevistat des que ha sortit de casa i durant el camí en cotxe cap al Parlament, abans del discurs d'investidura. Mentre encara era a casa amb la seva dona i fills -Torra té dues filles i un fill-, ha reconegut una sensació de vertigen.

"És un dia una mica especial sincerament... i molt emocionant per a molta gent. Són com els últims minuts abans que la vida ens canviï una mica a tots."

 

"Tinc una sensació de viure dintre un cos del qual jo he sortit, i aquest cos es va bellugant amunt i avall i gairebé que parla."

"Una gran responsabilitat que afronto amb voluntat de servei, vinga som-hi si puc ajudar en aquest lloc, com demano que qualsevol català ajudi en qualsevol lloc que ocupi."

Torra diu que no tenia cap "ambició política" quan Puigdemont li va proposar entrar a la seva candidatura, i que tant llavors com ara les circumstàncies l'han fet acceptar.

"No m'ho pensava. Jo era partidari de mantenir la candidatura del president Puigdemont. Però quan el president et truca i i t'ho demana, et diu que és un moment gravissim, de responsabilitat, de servei al país... No pots dir que no i dius endavant. A veure si pots ajudar."

"També em va trucar per anar a la candidatura i ni m'ho havia plantejat. Va ser el mateix. Em va dir: ens agradaria que vinguessis. És clar, el president a l'exili en aquells moments al novembre, també em va semblar que no podria dir que no."

"No tenia cap ambició política, soc de lletres, d'estudi i de recerca, però entenc el rol... Si et demanen estar en una determinada posició, hi vas a fons, intentant-ho fer el millor possible perquè ens en sortim."

 

 

És conscient que es posa sota els focus i l'escrutini, un escrutini que ha posat sobre la taula uns articles i uns tuits pels quals l'han acusat de "xenòfob" per menysprear els espanyols.

"Em sap molt de greu perquè molts es basen en tuits fora de context de fa molts anys. Em sap greu perquè jo no sóc així, penso que ho he demostrat i ho demostraré. Començar amb aquestes crítiques tan dures no deixa d'impactar-te."

Però no es mostra dolgut i espera que una de les paraules que més va fer servir en el primer discurs d'investidura -diàleg- tingui resposta.

"Espero anar a veure a Rajoy, a Mr. Juncker, la primera ministra escocesa... No sé del núvol de paraules del discurs de dissabte quina devia ser la més important, però segurament devia ser diàleg."

"Hem insistit molt en tot això, el país porta insistint molt ens asseure's a una taula i negociar. I si nosaltres hem de reconèixer errors l'unionisme ha de ser capaç d'expressar públicament que no poden haver-hi presos polítics, ni exiliats ni es pot perseguir la gent per les seves idees. Són els mínims perquè la reconciliació sigui possible."

 

 

Torra vol veure el futur de Catalunya marcat per la paraula "vida" i per això reclama que independentistes i no independentistes han de ser capaços de "trobar una sortida per al país".

"Hem de sortir del fangar judicial en el qual estem immersos. Jo vaig parlar dissabte molt de vida. Hem de sortir de tot això. Hem de prendre riscos per poder parlar de vida, tan independentistes com no independentistes. Hem de ser capaços, tots plegats, de trobar una sortida per al país."

ARXIVAT A:
InvestiduraJuntsProcés catalàIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut