Quim Torra intervé en el ple de divendres sobre la monarquia, amb Roger Torrent al fons
Quim Torra intervé en el ple de divendres sobre la monarquia, amb Roger Torrent al fons (ACN / Guillem Roset)

Torra pressiona Torrent perquè cessi un lletrat del Parlament per no "obeir el ple"

El president de la Generalitat i JxCat demanen destituir el secretari general de la cambra, Xavier Muro, per no haver publicat íntegrament les resolucions sobre la monarquia

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el grup parlamentari de Junts per Catalunya han intensificat la pressió sobre el president de la cambra, Roger Torrent, perquè es publiquin de manera íntegra les resolucions sobre la monarquia aprovades en el ple de divendres.

Les resolucions s'han publicat aquest dilluns al Butlletí Oficial del Parlament, però sense els punts més controvertits. En una nota adjunta al final, el secretari general del Parlament, Xavier Muro, esgrimeix el seu "deure" d'"impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material que pugui suposar l'incompliment" de les decisions del Tribunal Constitucional.

D'aquesta manera, han quedat exclosos de la publicació la reprovació al rei Felip VI o el fragment en què es denuncia la "monarquia delinqüent". El text, però, manté que el Parlament declara que "Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir rei".

Poc després de la publicació al Butlletí Oficial del Parlament, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha queixat que la Mesa de la cambra no imposés el seu criteri davant les advertències judicials. En un tuit, assegura que el secretari general del Parlament "té el deure d'obeir el ple":

 

 

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, s'ha afegit a les crítiques del president de la Generalitat. En una altra topada amb Torrent, Costa dona suport a Torra i acusa el secretari general de la camba d'aplicar "les ordres dels jutges espanyols" i fer-ho "amb l'aval del president" del Parlament:

 

 

Xavier Muro i Roger Torrent, durant el ple del 18 de juny passat (ACN / Sílvia Jardí)

 

En la mateixa línia, el grup parlamentari de JxCat ha dirigit a Torrent i a la Mesa de la cambra un escrit en què subratlla que "cap precepte del reglament" de la cambra "atorga al secretari general la potestat d'alterar o censurar els acords del ple".

Per això, el grup majoritari del govern demana a Torrent i a la Mesa que, "sota la seva responsabilitat", traslladin a Muro l'"ordre de publicar íntegrament les resolucions" aprovades i, en cas que els serveis de la cambra no executin els acords adoptats, "es prenguin les mesures necessàries per fer-los efectius".

A més, JxCat insta Torrent a "cessar" el secretari general del Parlament i proposar un substitut.

 

 

L'oposició retreu a Torra que demani el cessament de Muro

Des de l'oposició, el grup majoritari al Parlament, Ciutadans, ha anunciat que presentaran "accions judicials" contra el ple de divendres i ha emplaçat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a impugnar-lo. Segons el líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, el fet que el secretari general del Parlament hagi suprimit algunes parts de les resolucions aprovades ja "en demostra la seva il·legalitat":

 

 

Per la seva banda, la diputada del PSC Alícia Romero ha recriminat a Torra la petició de cessar Muro i ho ha atribuït a un duel "per veure qui és més valent", un episodi que, assegura, "ja l'hem vist":

 

 

La líder de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha comentat amb ironia que el president de la Generalitat té una "nova afició d'estiu" que és demanar dimissions, en referència a la petició que els ministres de Podem deixin el govern espanyol per la fugida del rei:

 

 

Per la seva banda, el diputat del Partit Popular Santi Rodríguez ha destacat la supressió dels punts més polèmics aprovats divendres, "com no podia ser d'altra manera" i ha qualificat de "paripé" la reacció de Torra:

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Quim TorraParlament de CatalunyaCasa Reial espanyola BorbonsRoger Torrent
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut