Torra no s'oposa a allargar l'estat d'alarma, però insisteix en el confinament total

El president Torra ha anunciat una ordre perquè els treballadors hagin de mantenir una distància mínima d'1,5 metres a les empreses

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, insisteix a reclamar al govern espanyol més mesures contra el coronavirus. Després de participar en la conferència de president autonòmics, Torra ha explicat que demana a Pedro Sánchez el confinament total de la població, més mesures econòmiques per combatre la crisi i un repartiment equitatiu del material sanitari.

Torra critica que Sánchez no ha respost encara a les peticions que se li adrecen des de Catalunya per fer un confinament total de la població.

"Pedro Sánchez no ha resolt ni ha respost les peticions que fa dies que li fem arribar des de Catalunya."

Tot i això, el president assegura que l'ampliació de l'estat d'alarma que vol el govern espanyol li sembla bé. Diu que "és el que cal fer" i s'ha mostrat partidari que els grups catalans al Congrés hi votin a favor. Torra fins i tot ha afirmat que és possible que s'hagi d'allargar uns altres 15 dies més encara.

Ara bé, en aquesta situació, Torra es pregunta quin sentit té que el cap de setmana la gent es confini i dilluns hagi d'anar a treballar. El president assevera que "no es pot esperar que la situació empitjori" per passar a l'acció.

1,5 metres a la feina

Des de la Casa dels Canonges i per via telemàtica, el president de la Generalitat ha explicat que per fer més efectiu el confinament, el govern aprovarà una resolució perquè els treballadors hagin de mantenir una distància mínima d'1,5 metres a la feina.

Amb aquesta mesura, l'executiu vol fer reaccionar les empreses que encara no han reduït la seva activitat. Torra assegura que ha demanat a Inspecció de Treball que faci controls per garantir que la distància es compleix.

Aquest mateix diumenge al vespre el Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC, ha publicat aquesta resolució i, per tant, ja ha entrat en vigor. De moment té una vigència de 15 dies.

El document marca les excepcions a aquesta obligació per la naturalesa de la seva feina: els professionals sanitaris i de serveis socials i els cossos policials.


Les mesures econòmiques

Més enllà d'aquesta mesura, Torra ha reiterat totes les propostes en matèria econòmica que va fer a Pedro Sánchez. Són mesures que ja va demanar el govern el mateix dia que es declarava l'estat d'alarma i inclouen, entre d'altres, una moratòria d'impostos a empreses i autònoms o una paga compensatòria per als pares i mares que s'hagin de reduir la jornada.

"És urgent reforçar les mesures econòmiques per protegir i donar confiança a tots els treballadors perquè se sentin tranquils pel seu futur."

Torra també reclama suspendre la regla de despesa i els objectius de dèficit de les comunitats autònomes i ens locals per al 2020 i 2021. A més, reclama que l'Estat cobreixi un percentatge superior dels sous de la gent afectada per la crisi sanitària. Torra ha instat Sánchez a fer com Dinamarca o la Gran Bretanya, i garantir els salaris.

Torra també considera que cal suprimir l'article del reial decret d'estat d'alarma que suspèn la portabilitat de numeració i, en canvi, destinar més recursos a la recerca.

El president de la Generalitat, Quim Torra, reunit per videoconferència amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i amb els presidents de les comunitats autònomes
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la videoconferència

 

La petició de quatre presidents

Torra ha explicat que hi ha quatre presidents de comunitats autònomes que "demanen també el confinament total de la població". Afegeix, a més que el cap d'una altra autonomia també ha demanat el tancament de ports i aeroports. Aquests posicionaments donen "força" a la Generalitat, segons ha defensat Torra, després de "tantes acusacions" per voler avançar en les mesures per afrontar la crisi sanitària.

El president de la Generalitat no ha volgut revelar quins presidents han estat, emparant-se en la confidencialitat de la reunió. Diu que està convençut que ells mateixos ho faran públic.
 

Entre aquestes comunitats hi podria haver la de Madrid. La seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ha dibuixat un panorama de col·lapse i "una situació desesperada", segons ha dit Torra. El president ha expressat la seva "solidaritat amb la societat madrilenya" i ha alertat que Catalunya "va al darrere".

"Som un focus de risc importantíssim. No es tracta de fronteres ni de banderes, insisteixo. Demanem que aquestes mesures s'apliquin ja."

 

Criteri equitatiu i transparent per al material

El president de la Generalitat també ha demanat un criteri equitatiu i transparent a l'hora de fer arribar el material de seguretat i sanitari a les totes les comunitats. Sense entrar en crítiques, Torra assegura que és urgent fer-ho perquè els governs autonòmics s'han quedat sense les competències per abastir el sistema de salut. Una petició que, diu, és compartida per tots els presidents.

L'abastiment de material -i les confiscacions per part dels cossos de seguretat- és un tema polèmic de la crisi del coronavirus. Aquest mateix diumenge, l'alcalde d'Igualada ha explicat que encara esperen les 4.000 mascaretes que es van aturar quan havien d'entrar a la ciutat.


Triar entre la vida i l'economia

Els periodistes han pogut fer preguntes al president per via telemàtica. Sobre les mesures econòmiques i quin pes estava disposada a assumir la Generalitat, Torra ha reconegut que "els pressupostos de la Generalitat són d'una autonomia". Són un paquet de mesures que el govern català "no pot prendre i les ha de prendre el govern espanyol".

I sobre l'impacte en l'economia d'un confinament total, Torra ha admès que tindria conseqüències. Argumenta, però, que cal "triar entre l'economia i la vida".

To constructiu i sense retrets

Torra ha destacat que la trobada de presidents ha tingut un to constructiu i no ha volgut fer cap retret per la gestió de la crisi fins ara. Ha demanat mirar endavant perquè "la situació és prou greu".

El govern espanyol allargarà 15 dies més l'estat d'alarma pel coronavirus
Pedro Sánchez i el seu equip, aquest diumenge durant la reunió virtual amb els presidents autonòmics


Torra fins i tot ha acceptat el paper de l'exèrcit, tot i que ha reclamat que la seva presència a Catalunya no és necessària i que ha de fer tasques que tinguin alguna utilitat. Diu que va ser el primer a agrair la feina dels militars en l'extinció de l'incendi del Ports i que ara demanarà la seva ajuda quan la necessiti. Això sí, reivindica que la gestió de la lluita contra la pandèmia ha de quedar en mans dels científics:

"No es tracta de fer sortir militars. Si cal ja els demanarem ajuda. Però no per fer actuacions que acaben no servint per a res."

La compareixença del president ha estat marcada per una reflexió general: "Els que sabem què ens està passant som nosaltres, no a 500 quilòmetres de distància".

ARXIVAT A:
Quim TorraCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut