Pla americà del president de la Generalitat, Quim Torra, l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, el president de la Diputació de Lleida, …
Pla americà del president de la Generalitat, Quim Torra, l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, al Palau Episcopal, el 15 de juny de 2018 (Horitzontal).

Torra: "La qüestió dels presos polítics no és objecte de negociació. Volem que es faci justícia i no s'escarmenti"

ACN La Seu d'Urgell.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que "la qüestió dels presos polítics no ha de ser objecte de negociació". Des de la Seu d'Urgell, on aquest divendres ha inaugurat la 29a Trobada Empresarial al Pirineu i ha mantingut una reunió amb l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, ha dit que es tracta d'un tema que requereix "solucions" i del qual no és pot obrir cap debat. En aquest sentit, ha reblat: "Volem que es faci justícia i que no s'escarmenti" i ha volgut deixar clar que aquest no serà un aspecte a negociar en la reunió prevista amb el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El cap de l'executiu català també s'ha referit a la seva possible propera coincidència amb el Rei Felip VI en el marc dels Jocs Mediterranis de Tarragona per explicar que, en cas que es produeixi una trobada entre tots dos, demanarà al monarca que es disculpi pel discurs que va fer el passat 3 d'octubre. "Li plantejaré la gravíssima situació política que viu el país, que hi ha presos polítics i exiliats i que el dret a l'autodeterminació de Catalunya està criminalitzat", ha afegit.

Torra considera com "un tema de justícia" l'apropament dels polítics empresonats a centres penitenciaris catalans, tot i que ha dit que "no haurien d'estar ni imputats per les causes per les quals se'ls estan jutjant". En aquest sentit, ha volgut deixar clar que en la reunió prevista amb el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquesta qüestió "no ha de ser objecte de negociació". A més, ha afegit: "Volem que es faci justícia i que no s'escarmenti".Sobre a qui correspon la decisió del trasllat dels presos a Catalunya, el president de la Generalitat ha dit que la diferència de criteri que hi ha entre el jutge Pablo Llarena i el nou ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, constata que "el sistema judicial espanyol s'està enfrontant cada vegada més a les seves pròpies contradiccions". També ha reiterat que, al seu parer, "Europa posarà el focus en el que està passant" per explicar que considera que els consellers que es troben a l'exterior no seran extradits i que la situació política catalana acabarà arribant als tribunals internacionals. Finalment, ha afirmat que espera que les demandes presentades pel Parlament contra el Tribunal Suprem tinguin un recorregut "exitós".El president de l'executiu català també s'ha referit a la possible propera coincidència amb el Rei Felip VI als Jocs Mediterranis de Tarragona per dir que, si es produeix una trobada amb el monarca, li demanarà que es disculpi pel seu discurs del 3 d'octubre, ja que considera que "una part del país no el pot acceptar". En aquest sentit, també ha dit que li plantejarà la situació política actual, que ha titllat de "gravíssima", i el fet que "el dret a l'autodeterminació de Catalunya està criminalitzat".Respecte al nomenament de la lleidatana Teresa Cunillera com a delegada del govern de l'Estat a Catalunya, Torra ha dit que, com en el cas del president de l'executiu espanyol, "espera saber quin és el projecte que té el partit socialista per a Catalunya". També ha explicat que li oferirà "mà estesa" i "diàleg" tot i que ha deixat clar: "Sabem d'on venim, d'un referèndum d'autodeterminació, una declaració política d'independència i un mandat democràtic refrendat a les urnes".Torra també ha manifestat sentir "enveja" d'Andorra pel fet de ser "un país lliure i democràtic" i ha afirmat que avui dia "la llibertat passa per la independència" i que per això li desitja "sort" a tots els països que l'han assolit. El president de la Generalitat ha estat l'encarregat d'inaugurar aquest divendres la 29a Trobada Empresarial al Pirineu i, a més, després d'aquest acte s'ha reunit al Palau Episcopal amb l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives.

Anar al contingut